Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obľúbené nealko pivo: Je rovnako zdravé ako normálne?

Nealkoholické pivo je veľmi zdravé a vhodné i pre športovcov.
Nealkoholické pivo je veľmi zdravé a vhodné i pre športovcov.

Obľuba nealkoholického piva stále rastie. Môžu si ho dopriať vodiči, ale i pracujúci na obedovej prestávke. Osvieži a zahasí spoľahlivo smäd ako normálne pivo, no je vôbec zdravé? Aj keď je známe, že normálne pivo je lepšou variantou ako tvrdý alkohol, ako je to v prípade obľúbeného nealkoholického piva?

Nie sú úplne nealkoholické

Nealkoholické pivo však nie je úplne bez alkoholu. Obsahuje 0,5 percent alkoholu, no napriek tomu si ho môžu bez výčitiek vychutnať i vodiči. Aj keby vypili niekoľko pív za sebou, dychová ani krvná skúška by nezaznamenala prítomnosť alkoholu.

Je výborné na srdce

Nealkoholické pivo zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu, čo je hormón, ktorý podporuje dobrú náladu. Jedna japonská štúdia dokonca ukázala, že pitie nealkoholického piva znižuje riziko rakoviny a srdcových chorôb. Zvyšuje množstvo antioxidantov v krvi, čím prispieva k ochrane srdca. Nejde o žiadny výmysel, toto tvrdenie potvrdil výskum vo Valencii v Španielsku.

Obsahuje tiež vitamíny, minerály a množstvo látok ako napr. polyfenoly, ktoré pôsobia priaznivo na naše zdravie. Aby toho nebolo málo, prispieva k lepšiemu tráveniu a môže byť výbornou prevenciou proti tvorbe žlčníkových kameňov. Avšak konzultujte pitie piva radšej so svojím lekárom.

Zamedzuje vzniku krvných zrazenín

Nemeckí vedci prišli na to, že nealkoholické pivo znižuje vznik krvných zrazenín. Výskumu sa podrobili tri skupiny dobrovoľníkov, z ktorých jedna pila nealkoholické pivo, druhá normálne pivo a tretia vodu zmiešanú so štyrmi percentami etanolu. Každý z nich vypil v priebehu troch hodín tri litre príslušnej tekutiny.  Výsledky ukázali, že členom skupiny, ktorí vypili nealkoholické pivo, poklesla v krvi hladina trombínov, teda enzýmov, spôsobujúcich zrážanie krvi.

Vhodné pre chudnúcich i športovcov

I tí, ktorí držia diétu sa potešia. Nealkoholické pivá majú nízku energetickú hodnotu, preto, keď dostanú chuť na tento nápoj, môžu si ho dopriať, keďže  ich postave neublíži. Sto mililitrov obyčajného piva obsahuje okolo 40 až 50 kalórií, zatiaľ čo nealkoholické pivo má len 15 kalórií. Navyše, je bez cukru a neobsahuje ani tuky. Ak máte po tréningu, smäd ním tiež môžete spoľahlivo zahasiť. Vyhnite sa však jeho pitiu pred a počas športového výkonu.

Nielen nealkoholické pivo, ale i to normálne je zdravé. Vďaka jeho pravidelnej konzumácii (1 -2 poháriky piva denne) budete mať silnejšie srdce a kosti, obličky vám budú lepšie pracovať a znižuje riziko rakoviny. Prečítajte si článok aj o jeho ďalších zdravotných výhodách!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9