Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pre ženy nemá žiadne pozitíva: Zrušia vedci menopauzu?

Menopauza nemá pre ženy žiadne výhody, vedci ju možno zrušia.
Menopauza nemá pre ženy žiadne výhody, vedci ju možno zrušia.

Menopauza nemá pre ženy žiadny prínos, ba práve naopak. Myslí si to genetička Dr. Aarathy Prasadová, podľa ktorej menopauza len mnohým ženám ubližuje a nemá pre ne žiadne pozitíva. Genetická expertka sa dokonca vyjadrila, že v budúcnosti budú mať vlastné deti päťdesiatročné i staršie ženy.

Podľa genetičky bola neplodnosť starších žien kedysi výhodou kvôli nedostatku potravy. Vďaka nej nedochádzalo k súpereniu medzi mladšou a staršou generáciou. A keďže v súčasnosti nie je problém zaistiť si potravu, skôr je problémom otehotnieť v neskoršom veku.

Polovicu života ženám nefungujú vaječníky

Menopauza sa vyvinula v období, kedy sa ženy dožívali priemerne päťdesiatych rokov. V súčasnosti sa však táto doba predĺžila, čím sa aj predĺžila doba, počas ktorej nemôžu mať deti.

"Keď vznikla menopauza, mnohé z nich  zomierali skôr, ako sa dožili 50 rokov. Dnes sa niektoré ženy dožijú do 100 rokov, takže až polovicu života niektoré vaše telesné funkcie fungujú perfektne, no vaječníky nie," povedala Dr. Prasadová.

Takéto riziká prináša

Na britskom Hay festivale Dr. Prasadová prezradila, že menopauza nemá žiadne pozitíva. Ba práve naopak, má svoje negatíva, prináša zvýšené riziko srdcových ochorení a osteoporózy.

Zrušia menopauzu?

Vedci sa momentálne snažia identifikovať gén, ktorý spôsobuje predčasnú menopauzu, čo by mohlo viesť k vývoju génovej terapie, ktorá by bola účinná na všetky ženy. Vedci sa domnievajú, že v budúcnosti premôžu menopauzu technologickými a vedeckými metódami.

Budú mať homosexuáli vlastné deti?

Dr. Prasadová, ktorá sa už niekoľkokrát objavila v televíznych a rozhlasových programoch, zvýšila tiež pravdepodobnosť, že by mohli homosexuálne páry v budúcnosti počať dieťa bez opačného pohlavia. Ako povedala, vedci pracujú na umelej maternici, ktorá by mohla zmeniť budúcnosť rodičovstva. Bolo by to po prvýkrát, kedy by mohli mať homosexuálni rodičia spolu dieťa, ktoré je po genetickej stránke ich vlastné.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9