Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vodný živel ničí nielen majetky, ale i zdravie ľudí: Takto sa zachránite!

Dajte si pozor na svoje zdravie, keď vás zasiahli záplavy.
Dajte si pozor na svoje zdravie, keď vás zasiahli záplavy. (Zdroj: thinkstock.com)

Slovensko zvádza ťažký boj s prírodným živlom! Silný dážď ukázal svoju silu hlavne v obciach v Bratislavskom kraji a na Záhorí, pričom to najhoršie čakajú okresy Trnavy a Pezinka, kde bol vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy pred záplavami. Ako si chrániť zdravie, keď vyčíňa vodný živel?


Desiatky ľudí majú kvôli záplavám zničený majetok. No viac je ohrozené niečo, čo má väčšiu cenu! Ich zdravie. Preto by malo byť prvoradé znížiť zdravotné riziká a predchádzať poškodeniam zdravia a vzniku i prenosu ochorení.

Čo treba urobiť s bytom?

Byty a domy postihnuté záplavami môžu byť plné plesní a škodlivých látok, ktorými sú ľudia vystavení. Preto je nutné dať do poriadku svoj príbytok, ktorý v prvom rade vysušte. Pootvárajte okná a dvere, použite ventilátory, nech prúdi v byte či dome vzduch. Samozrejmosťou je odstránenie bahna a iných nečistôt mechanickým čistením a umytím vodou. Odstráňte tapety, omietky na stenách, jednoducho všetko, čo navlhlo a samo odpadáva. Následne vydezinfikujte povrchy v byte alebo v dome dezinfekčným prostriedkom, pričom dávajte pozor na potraviny či hračky, ktoré sa môžu dostať do styku s dezinfikovanými predmetmi.

Pozor na kvalitu pitnej vody

Niekedy môže byť ohrozená dodávka pitnej vody. To však platí v prípade silných záplav. Pite len tú vodu, ktorej kvalita je spoľahlivo overená a nedošlo k jej znehodnoteniu. Ak máte vodu z vlastných studní, najprv vyčistite a vydezinfikujte zdroj a dajte si overiť jej kvalitu laboratórnym rozborom.

Ktoré potraviny by ste nemali jesť?

Ak pestujete poľnohospodárske splodiny, ktoré boli zaplavené, sú jednoznačne zdraviu škodlivé! Nemali by ste s nimi ďalej narábať či použiť ich na konzumáciu. Bohužiaľ, aj keď boli len čiastočne zaplavené. Ak si nie ste istí, či sú poškodené a pestujete ich ako krmivá pre zvieratá, obráťte sa na miestnu príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

Ovocie na stromoch a kríkoch môžete konzumovať vtedy, ak sa ich záplavová voda priamo nedotkla. Predtým ich však nezabudnite dôkladne umyť pitnou vodou. Ak boli zaplavené priamo vodou, kalom a bahnom, v žiadnom prípade ich nejedzte, čo sa týka i ostatných potravín. Len v prípade potravín hermeticky zabalených v skle, kovových obaloch alebo tuhých plastových obaloch ich môžete neskôr použiť v kuchyni. Aj keď sú zabalené, je potrebné, aby ste ich pred použitím vydezinfikovali. Ak je ich obal poškodený, rmôžete ich rovno zahodiť.

Tieto choroby hrozia po povodniach

Záplavy dokážu zanechať stopy nielen na zničenom nábytku, ale i na ľudskom zdraví. Platí to hlavne v tom prípade, ak sa vyskytujú záplavy v určitej oblasti dlhšiu dobu. Vtedy sa môže objaviť tzv. bacilárna dyzentéria, pri ktorej má človek hnačkovité stolice s prímesou hlienu alebo čerstvej krvi. Pozor by si mali dávať ľudia postihnutých oblastí i na vírusovú hepatitídu typu A, akútne horúčkovité ochorenie leptospirózu, salmonelózu či tularémiu, ktorá je charakteristická zdurenými lymfatickými uzlinami.

Bežné hnačky, zvýšená teplota, bolesti brucha, hlavy, rôzne hnisavé infekcie, začervenané či teplejšie miesta na pokožke – aj to sú príznaky začínajúcej choroby. Dodržujte preto hygienu, tak sa im môžete účinne vyhnúť.

Ďalšie preventívne opatrenia

  • Počas odstraňovania následkov povodní používajte gumené rukavice, plášť a nepremokavú obuv.
  • Okamžite vydezinfikujte každé zranenie a odreniny.
  • Neškrabte si štípance od komárov, ktorých môže byť po povodniach veľa. Tak sa do tela môže dostať infekcia.
  • Umývajte si ruky vždy vtedy, keď prídete do kontaktu s predmetmi, ktoré zaplavila voda, pred jedením a pitím, pred a po použití WC.
  • Keď skončíte s odstraňovaním následkov povodní, aj vtedy si dôkladne vydezinfikujte ruky.

Aj psychika trpí

Záplavy môžu udrieť aj na psychické zdravie. Týka sa to hlavne tých, ktorých príbytky zaplavila voda a zničila takmer celý majetok. Mnohokrát je duševné zdravie poškodené viac ako fyzické. Navyše, emocionálna trauma pretrváva u mnohých ešte dlho po tom, ako voda ustúpi. Opravy, upratovanie, záchrana majetku či vybavovanie vecí s úradmi vie byť veľmi stresujúce.

Zážitok s takýmto prírodným živlom, ktorý zničil to, čo ste za posledné roky budovali, je nepríjemný. Niet divu, ak prevláda stres, smútok a úzkosť.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9