Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátna operácia dievčatka: Pozrite sa, čo jej zachránilo život

Malá Hannah má pred sebou dlhý život, chýbajúcu priedušnicu má vyrobenú z vlastných kmeňových buniek. Zobraziť galériu (2)
Malá Hannah má pred sebou dlhý život, chýbajúcu priedušnicu má vyrobenú z vlastných kmeňových buniek.

Dvojročné dievčatko Hannah Warren nemalo taký život ako ostatné deti. Keďže sa narodilo bez priedušnice, jeho domovom sa stala nemocnica, kde strávilo prvé roky svojho života. Jej rodičia boli zmierení s tým, že život ich malej dcérky čoskoro vyhasne. No dnes je tomu všetko inak! Ich milovaná dcérka žije vďaka vlastným kmeňovým bunkám.

Hannah Warren sa stala najmladším pacientom na svete, ktorá na vlastnej koži pocítila výhody experimentálnej liečby a má tak nádej na plnohodnotný život ako ostatné deti.

Nedávali jej šancu na prežitie

Malé dievčatko, narodené v Južnej Kórei v roku 2010, nebolo schopné dýchať, jesť, piť ani prehĺtať. Mala problémy hlavne s dýchaním. Kórejskí lekári čoskoro zistili, že jej chýba priedušnica. Hannah potom dýchala len pomocou dýchacej trubice, ktorá viedla od úst až do pľúc. Lekári upozorňovali rodičov, že s trubicou v tele nemôže dlho žiť.

Až do operácie v nemocnici v Illinois strávila Hannah svoj ​​život v nemocnici v Soule. Lekári jej vtedy nedávali šancu na prežitie a varovali aj rodičov, že nie je nádej na jej uzdravenie. Tí vtedy očakávali najhoršie. Smrť svojej milovanej dcérky.

Malé dievčatko Hannah Warren prežilo svoje prvé dva roky života väčšinou v nemocnici. (Foto: Healthcollege.edu.pl)
Zobraziť galériu (2)
Malé dievčatko Hannah Warren prežilo svoje prvé dva roky života väčšinou v nemocnici. (Foto: Healthcollege.edu.pl)

Zachránili ju vlastné kmeňové bunky

Všetko sa však zmenilo vďaka unikátnej operácii, pri ktorej sa na vytvorenie novej priedušnice použili jej vlastné kmeňové bunky. Tie pochádzajú z jej kostnej drene a boli extrahované špeciálnou ihlou vloženou do jej bedrovej kosti. V laboratórnych podmienkach sa tak z kmeňových buniek  vytvorila sa nová priedušnica. Operácia potom trvala až 9 hodín.

Bude mať normálny život ako ostatné deti

Aj keď je Hannah stále pripojená na ventilátor, jej nová priedušnica už pracuje. Všetci veria, že bude nakoniec môcť žiť doma a viesť normálny život ako ostatné deti.

"Máme pocit, že je ako znovuzrodená," povedal nadšene otec Hannah Darryl Warren. "Dúfame, že bude môcť robiť všetko, ako ostatné normálne deti, aj keď to bude nejaký čas trvať," povedal v telefonickom rozhovore. "Toto je jej jediná šanca, ako žiť plnohodnotný život."

Hannah sa momentálne zotavuje z operácie. Aj keď mala menšie komplikácie po operácii, keďže dostala infekciu, teraz je už zdravá. Jej otec dúfa, že rodina môže priniesť Hannah domov už za mesiac.

"Bude to úžasné, konečne budeme pokope celá rodina – štyria členovia," povedal.

Mladý manželský pár má ešte staršiu dcéru. Hannah sa narodila Darrylovi, ktorý pochádza z ostrova pri severovýchodnom pobreží Severnej Ameriky a kórejskej žene Lee Young-mi. Vzali sa hneď potom, ako sa presťahovala do krajiny, aby mohla učiť angličtinu.

Nemohli si dovoliť operáciu

Novú techniku operácie použitím vlastných kmeňových buniek propagoval taliansky chirurg so sídlom vo Švédsku a detský chirurg v detskej nemocnici v Illinois v Peoria, ktorý stretol rodinu malej Hannah, zatiaľ čo bol na služobnej ceste v Južnej Kórey.

Rodičia Hannah sa dozvedeli o úspechu Dr Paoloa Macchiariniho, ktorý dokázal pomocou kmeňových buniek nejedného pacienta vyliečiť. Nemohli si však operáciu v karolínskom inštitúte v Štokholme dovoliť, bola pre nich príliš drahá. Ujal sa ich preto Dr. Mark Holterman, ktorý im pomohol, aby ich dcérka mohla podstúpiť operáciu v nemocnici Peoria, kde priviedol Dr. Macchiariniho. Detská nemocnica pritom upustila od nákladov za liečbu, čo boli až stovky či tisícky dolárov.

Macchiarini bol zapojený do 14 predchádzajúcich operácií priedušníc, pri ktorých využil vlastné kmeňové bunky pacienta. Z tých všetkých len jeden zomrel, pričom išlo o 30-ročného muža z Marylandu. Mal neskoršiu fázu rakoviny priedušnice, zomrel  o štyri mesiace neskôr, ako ho operovali z neistých príčin.

Chcú ju použiť aj na iné orgány

Vedci dúfajú, že sa bude dať táto metóda použiť na vytvorenie pevných orgánov vrátane obličiek a pečene, čo povedal Dr. Anthony Atala, riaditeľ ústavu Wake Forest University's Institute for Regenerative Medicine.

Iba jedno z 50-tisíc detí na celom svete sa rodí s problémami s priedušnicami. Ako na záver Dr. Atala dodal, operácia Hannah Wareen  ukázala, že je táto technika naozaj funkčná.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9