Bylinky namiesto aspirínu? Pozrite sa, ktoré ho vedia nahradiť

Aspirín sa dá ľahko nahradiť aj bylinkami, ktoré majú rovnaký účinok.
2013-05-06 09:00:00

Aspirín je najznámejším a najpoužívanejším liekom na svete. Je súčasťou každej domácej lekárničky, po ktorom mnohí siahajú, keď sa chcú zbaviť bolestí. Ako každý iný liek, aj tento zaťažuje ľudský organizmus a navyše, môže vyvolať nepríjemné nežiaduce účinky. Aspirín sa však dá nahradiť aj bylinkami, ktoré pôsobia rovnako s tým rozdielom, že nemajú vedľajšie účinky.

Aspirín, tiež známy ako kyselina acetylsalicylová, je nesteroidný protizápalový liek (NSAID), ktorý zmierňuje horúčku a bolesť. Pôsobí tak, že blokuje cyklooxygenázu, teda enzým, ktorý sa podieľa na zápalovom procese tela. Používa sa už po stáročia na úľavu od príznakov prechladnutia a chrípky a lekári ho predpisujú aj ako preventívny liek na srdcový infarkt. Vzhľadom k tomu, že aspirín môže mať vážne vedľajšie účinky, vrátane podráždenia žalúdka a krvácania, môžu ho nahradiť bylinky, ktoré obsahujú protizápalové chemické látky a pritom nenarušia váš žalúdok.

Tavoľník

Tavoľník je bylinka, ktorá má analgetické a protizápalové vlastnosti a je užitočná pri liečení horúčky, bolestiach hlavy a bolestiach spojenými s reumatizmom a artritídou. Obsahuje niekoľko silných salicylátov, ich soli a kyselinu salicylovú, ktoré sú chemicky podobné aspirínu, ale nespôsobujú krvácanie do žalúdka.

Tavoľník, na rozdiel od aspirínu, má pozitívny vplyv na tráviaci systém. Zberateľ byliniek David Hoffmann, vo svojej knihe s názvom Liečivé bylinkárstvo: Veda a prax bylinnej medicíny, odporúča tavoľník na liečbu pálenia záhy, prekyslenie žalúdka, mierne žalúdočné krvácanie a pri vredovej chorobe.

Vŕbová kôra

Kôra vŕby bielej (Salix alba) je tradičným bylinným liekom na horúčku, chrípku, reumatizmus a dnu. Kôra obsahuje salicín a kyselinu salicylovú. Tieto prírodné rastlinné chemikálie znižujú zápal, horúčku a bolesť. Vo svojej knihe z roku 2009 s názvom Liečivé rastliny sveta, Ben-Erik van Wyk a Michael Wink uvádzajú, že protizápalové chemické látky vo vŕbovej kôre blokujú enzým s názvom cyklooxygenáza, ktorý sa zúčastňuje pri zápaloch, pričom nepodráždia žalúdok.

Breza

Brezy sa používali ako liek už po stáročia. Breza obsahuje betulín a kyselinu betulínovú, ktoré sú silnými protizápalovými látkami. Tradične, listy z brezy sa používali ako liek pri zápalových ochoreniach, ako je dna, reumatizmus a artritída. Nespôsobuje gastrointestinálne nežiaduce účinky, ktoré naopak môže spôsobiť aspirín. Breza bola tradičnou bylinkou indiánov, ktorí ju používali na žalúdočné ťažkosti. Potvrdil to antropológ Frances Densmore vo svojej správe z roku 1926 s názvom Ako Indiáni používajú voľne rastúce rastliny ako náhradu za potraviny a medicínu, kde poznamenal, že sa čierna i biela breza používali na liečbu bolesti brucha.

Osika

Osika rovnako ako topoľ a vŕba obsahuje salicín a deriváty salicínu v kôre. Salicín je protizápalový, ktorý sa v organizme, konkrétne v črevách a pečeni, mení na kyselinu salicylovú. Osika sa používa na liečbu bolestivých zápalových ochorení ako je reumatoidná artritída a cystitída. Zberateľ rastlín Hoffman odporúča používať osiku na liečbu reumatoidnej artritídy, horúčky a infekcie.

Ak chcete svoj organizmus čo najmenej zaťažiť, skúste dať prednosť pred aspirínom tomu, čo nám matka príroda dala. Tavoľník, vŕbová kôra, breza a osiky sú skvelými náhradami za liek, po ktorých sa vám určite uľaví od bolesti.

2013-05-06 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia