Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bylinky namiesto aspirínu? Pozrite sa, ktoré ho vedia nahradiť

Aspirín sa dá ľahko nahradiť aj bylinkami, ktoré majú rovnaký účinok.
Aspirín sa dá ľahko nahradiť aj bylinkami, ktoré majú rovnaký účinok.

Aspirín je najznámejším a najpoužívanejším liekom na svete. Je súčasťou každej domácej lekárničky, po ktorom mnohí siahajú, keď sa chcú zbaviť bolestí. Ako každý iný liek, aj tento zaťažuje ľudský organizmus a navyše, môže vyvolať nepríjemné nežiaduce účinky. Aspirín sa však dá nahradiť aj bylinkami, ktoré pôsobia rovnako s tým rozdielom, že nemajú vedľajšie účinky.

Aspirín, tiež známy ako kyselina acetylsalicylová, je nesteroidný protizápalový liek (NSAID), ktorý zmierňuje horúčku a bolesť. Pôsobí tak, že blokuje cyklooxygenázu, teda enzým, ktorý sa podieľa na zápalovom procese tela. Používa sa už po stáročia na úľavu od príznakov prechladnutia a chrípky a lekári ho predpisujú aj ako preventívny liek na srdcový infarkt. Vzhľadom k tomu, že aspirín môže mať vážne vedľajšie účinky, vrátane podráždenia žalúdka a krvácania, môžu ho nahradiť bylinky, ktoré obsahujú protizápalové chemické látky a pritom nenarušia váš žalúdok.

Tavoľník

Tavoľník je bylinka, ktorá má analgetické a protizápalové vlastnosti a je užitočná pri liečení horúčky, bolestiach hlavy a bolestiach spojenými s reumatizmom a artritídou. Obsahuje niekoľko silných salicylátov, ich soli a kyselinu salicylovú, ktoré sú chemicky podobné aspirínu, ale nespôsobujú krvácanie do žalúdka.

Tavoľník, na rozdiel od aspirínu, má pozitívny vplyv na tráviaci systém. Zberateľ byliniek David Hoffmann, vo svojej knihe s názvom Liečivé bylinkárstvo: Veda a prax bylinnej medicíny, odporúča tavoľník na liečbu pálenia záhy, prekyslenie žalúdka, mierne žalúdočné krvácanie a pri vredovej chorobe.

Vŕbová kôra

Kôra vŕby bielej (Salix alba) je tradičným bylinným liekom na horúčku, chrípku, reumatizmus a dnu. Kôra obsahuje salicín a kyselinu salicylovú. Tieto prírodné rastlinné chemikálie znižujú zápal, horúčku a bolesť. Vo svojej knihe z roku 2009 s názvom Liečivé rastliny sveta, Ben-Erik van Wyk a Michael Wink uvádzajú, že protizápalové chemické látky vo vŕbovej kôre blokujú enzým s názvom cyklooxygenáza, ktorý sa zúčastňuje pri zápaloch, pričom nepodráždia žalúdok.

Breza

Brezy sa používali ako liek už po stáročia. Breza obsahuje betulín a kyselinu betulínovú, ktoré sú silnými protizápalovými látkami. Tradične, listy z brezy sa používali ako liek pri zápalových ochoreniach, ako je dna, reumatizmus a artritída. Nespôsobuje gastrointestinálne nežiaduce účinky, ktoré naopak môže spôsobiť aspirín. Breza bola tradičnou bylinkou indiánov, ktorí ju používali na žalúdočné ťažkosti. Potvrdil to antropológ Frances Densmore vo svojej správe z roku 1926 s názvom Ako Indiáni používajú voľne rastúce rastliny ako náhradu za potraviny a medicínu, kde poznamenal, že sa čierna i biela breza používali na liečbu bolesti brucha.

Osika

Osika rovnako ako topoľ a vŕba obsahuje salicín a deriváty salicínu v kôre. Salicín je protizápalový, ktorý sa v organizme, konkrétne v črevách a pečeni, mení na kyselinu salicylovú. Osika sa používa na liečbu bolestivých zápalových ochorení ako je reumatoidná artritída a cystitída. Zberateľ rastlín Hoffman odporúča používať osiku na liečbu reumatoidnej artritídy, horúčky a infekcie.

Ak chcete svoj organizmus čo najmenej zaťažiť, skúste dať prednosť pred aspirínom tomu, čo nám matka príroda dala. Tavoľník, vŕbová kôra, breza a osiky sú skvelými náhradami za liek, po ktorých sa vám určite uľaví od bolesti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9