Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dajte stop migréne: Tieto účinné tipy vás zbavia bolesti

Bolestí hlavy sa môžete ľahko zbaviť účinnými trikmi.
Bolestí hlavy sa môžete ľahko zbaviť účinnými trikmi.

Migréna dokáže poriadne znepríjemniť deň. Niekedy môže spôsobovať také silné bolesti, ktoré postihnutému nedovolia vykonávať akúkoľvek činnosť. Dokáže človeka ľahko vyradiť z každodenných povinností. Pozrite sa, čo môže zmierniť bolesti.

Príznaky migrény

Migréna je záchvatové ochorenie, pri ktorom máte bolesti na jednej polovici hlavy. V niektorých prípadoch nasleduje nevoľnosť a vracanie a dokonca aj poruchy videnia a poruchy hovorenia. Taktiež sa môže takáto nepríjemná bolesť hlavy ohlásiť tzv. aurou, ktorá sa prejaví poruchami vnímania (napr: svrbenie kože).

Aké sú jej príčiny?

Vznik migrény môže mať viacero príčin:

  • Nízky krvný tlak.
  • Neznášanlivosť voči niektorým potravinám.
  • Určité charakterové vlastnosti. Migrénami trpia hlavne ľudia, ktorí pracujú duševne. Spúšťačmi môžu byť aj starosti a trápenie.
  • Hormonálna konštelácia - Silnými bolesťami hlavy trpia ženy trikrát častejšie ako muži.

Prvá pomoc

Ak vás nepríjemne prekvapila silná bolesť hlavy, pomôže vám tento tip. Naplňte látkové vrecko jedným dielom soli a štyrmi dielmi ľadových kociek. Položte si ho na čelo a jemne tlačte proti spánkom. Soľou stabilizovaný chlad stlmí bolesť a máte k dispozícii účinnú prvú pomoc pri bolestiach hlavy.

Najedzte sa

Chybu urobíte, ak sa počas záchvatu migrény nenajete! Veľa pacientov nemôže počas migrény zjesť ani kúsok jedla. Tím vedcov z londýnskej kliniky zistil, že mnohí pacienti sa cítili lepšie, keď zjedli počas záchvatu keks alebo suchý rožok.

Dajte si olej z obilných klíčkov a olej z klinčekov

Výborný je olej z obilných klíčkov, ktorý vás zásobuje mastnými kyselinami, ktoré zabraňujú bolestiam.

Aj olej z klinčekov je preukázateľne účinný proti migréne, už ľudová medicína ho odpradávna používala proti bolestiam. Pri prvých známkach migrény si uvarte veľkú kanvicu zeleného čaju a vložte doň 2 klinčeky, kúsok škorice a citrónovú šťavu. Zelený čaj sa už v čínskej medicíne používal na liečenie migrény.

Vynechajte niektoré potraviny

Vyvarujte sa potravín s farbiacimi a konzervačnými látkami, tiež aromatických prípravkov, instantných polievok a hotových pokrmov. Tieto potraviny môžu spustiť záchvat migrény, alebo naopak, môžu ju aj zhoršiť. Oplatí sa tiež jesť menej mäsa a vajec a pripravovať si skôr pokrmy s pšeničnými klíčkami a olivovým olejom.

Pomôže horčík

Pacienti s migrénou často trpia nedostatkom horčíka. Horčík má totiž dôležitú úlohu pri riadení napätia v krvných cievach, a tým aj v cievach vedúcich do mozgu. Viaceré štúdie preukázali horčík ako účinnú pomoc pri liečbe migrény. Nie je však jasné, v akej úprave a dávkovaní sa má použiť. Niektorí odborníci dokonca neodporúčajú užívať horčík  v čase akútneho záchvatu.

Urobte si kúru

Urobte si magnéziovú 8-týždňovú kúru. Počas prvých štyroch týždňoch užívajte tri kapsule denne a potom už iba dve kapsule denne. Pritom zjedzte denne aspoň jednu porciu jogurtu alebo kefíru.

Na kúru si zadováže tabletky obsahujúce magnézium lacticum alebo na internete zoženiete prípravok s medvedím cesnakom a magnéziom.

Športovanie

Podľa vedcov z jednej tureckej univerzity športovanie zabraňuje bolesti. Vedci sa domievajú, že vytrvalostné športy ako je beh, chôdza alebo bicyklovanie povzbudzujú vyplavovanie hormónov, ktoré zabraňujú bolesti.

Pred migrénou chráni rytmický, pomaly uskutočňovaný pohyb ako je tzv. Nordic Walking. Pri tomto športe je dôležité, aby vám robil radosť. Ak sa do pohybu budete nútiť, vzniká ďalšie riziko záchvatu migrény.

Vyskúšajte tieto tipy na odstránenie migrény a prestaňte sa trápiť bolesťami hlavy. Váš deň bude hneď príjemnejší a prežijete ho s úsmevom na tvári.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9