Ak patríte k ľuďom, ktorých pri slove cvikla strasie, možno vás presvedčí náš chutný recept. O červenej cvikle sa čoraz častejšie hovorí ako o všelieku, ktorý údajne lieči aj smrteľné choroby. To je však len jeden z dôvodov, prečo by ste mali dať červenej repe druhú šancu.
Červená repa, či cvikla, má v kuchyni pestré využitie. Môžete z nej pripraviť zdravé smoothie alebo sýtejšie domáce pirohy, upiecť namiesto zemiakov ako prílohu či uvariť z nej chutnú zimnú polievku, ktorá vás po mrazivom dni poriadne zahreje. Odborníci však odporúčajú konzumovať červenú repu, najmä surovú. Práve v surovej cvikle sa nachádza kyselina šťaveľová, ktorej sa pripisujú priam zázračné liečebné účinky. Prečo jesť červenú repu? Dôvodov je niekoľko!
Čistí pečeň a obličky
Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, bráni hromadeniu tukov a škodlivín na pečeni aj v obličkách.
Detoxikuje organizmus
Červená repa pomáha rozpúšťať v tele usadeniny a toxické látky, ktoré zaťažujú organizmus. Odborníci odporúčajú piť čerstvú cviklovú šťavu v malých množstvách každý deň, ideálne zriedenú s trochou vody.
Optimalizuje krvný tlak
Pri pravidelnom užívaní zabraňuje kôrnateniu tepien, čistí krv a pomáha rýchlejšie vyplavovať z tela cholesterol.
Pôsobí preventívne proti rakovine
O červenej repe sa hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine. Nielenže pôsobí preventívne, ale existujú štúdie, ktoré dokazujú, že pravidelné pitie cviklovej šťavy zmenšuje či úplne odstraňuje metastatické nádory.
Skvelá pomocníčka po prehýrenej noci
Keďže podporuje funkciu pečene a pôsobí detoxikačne, cviklová šťava vás po ťažkej noci zaručene dostane znova na nohy.
Je bohatá na vitamíny
Okrem vitamínu C a kyseliny listovej obsahuje prospešný draslík, horčík, fosfor, zinok, železo, kremík, spomínaný betaín či prírodné farbivo betacyanín. Práve vďaka týmto látkam sa považuje za super potravinu.
Takto zareaguje telo na jarný detox po hodine, týždni a mesiaci!
Je kľúčom k dlhovekosti
Keďže cvikla priaznivo ovplyvňuje životne dôležité orgány a zároveň pôsobí preventívne proti rakovine a iným smrteľným chorobám, hovorí sa o cvikle ako o zázračnej surovine, ktorá predlžuje život. Preto by nemala chýbať na jedálničku nikoho z nás.
Prírodné afrodiziakum
Chcete v kuchyni rozvíriť trochu vášne? Naservírujte svojmu partnerovi cviklu. Už starovekí Rimania verili, že listy červenej repy sú silným afrodiziakom.
Inšpirujte naším receptom:
Zdravý šalát z červenej repy
Pripravte si zdravý šalát z červenej repy, ktorým do tela dostaneme maximum vitamínov.
- 1 stredne veľká červená repa – vedeli ste, že v minulosti jedli ľudia len listy z červenej repy? Nebojte sa v šaláte použiť aj tie. Vyberajte zdravé, malé listy.
- 1 jablko – obsahuje vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie, posilňuje imunitný systém, znižuje vysoký krvný tlak či dokonca pomáha pri liečbe paradontózy.
- zväzok jarných reďkoviek – podporí váš imunitný systém a dodá vám vitamín C.
- nesolené tekvicové semiačka – majú detoxikačný účinok a zlepšujú trávenie.
- vlašské orechy – potrava pre mozog! Orechy zároveň pomáhajú znižovať cholesterol a dodajú do tela zdravé tuky.
- 2 hrste čerstvej bazalky – má antiseptické účinky, pomáha pri kŕčoch a bolestiach.
Dresing:
- extra panenský olivový olej – kvalitný olivový olej pôsobí blahodarne na srdce, cievy a dokonca napomáha chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
- citrón – má protizápalové účinky, stimuluje nervovú sústavu, zlepšuje trávenie a podporuje hojenie rán.
- soľ
Repu a jablko nastrúhame a pridáme na tenké plátky nakrájané reďkovky. Tesne pred podávaním šalát zmiešame a polejeme dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Orechy a tekvicové semiačka opražíme na sucho na panvici a spolu s nasekanou bazalkou nimi posypeme šalát.
Čítajte tiež: Top 10 najhorších jedál pre srdce: Toto najcennejší orgán v tele nevydrží!