Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tento zázrak vám vyčarí úsmev: Účinný liek, ktorý zatočí s depresiami

Šafrán je korenie, ktoré vám vyčarí úsmev na tvári.
Šafrán je korenie, ktoré vám vyčarí úsmev na tvári. (Zdroj: sxc.hu )

Známym prírodným antidepresívom je u nás ľubovník bodkovaný, ktorý obsahuje minimálne desať látok, účinných pri ľahkých a stredne ťažkých depresiách. Prírodná medicína však má ešte jeden liek, ktorý zatočí so smútkom. Na rozdiel od ľubovníka však nemá žiadne vedľajšie účinky. Skvelým antidepresívom je šafran, tradičné perzské korenie, ktoré vám doslova vyčarí úsmev na tvári.

 

Nemá vedľajšie účinky

Štúdia na teheránskej univerzite potvrdila, že toto najdrahšie korenie vplýva pozitívne na našu náladu. Šafran dokáže pri miernej až stredne silnej depresii to, čo inhibítory spätného vychytávania sérotonínu a dokonca sa korenie vyrovnalo aj starším tricyklickým antidepresívam. Dokonca sa nezistili žiadne vedľajšie účinky, ale pozitívny vplyv na liečbu vyše štyroch desiatok chorôb vrátane rakoviny.

Čo dokáže urobiť s našim organizmom?

Šafran používali stúpenci východnej medicíny, ktorí dobre vedeli o jeho účinkoch. Jedlá s týmto korením dodávali energiu vojakom už v starovekom Egypte. Rozprúdilo im krv, zlepšilo náladu a zmiernilo napätie. Aby toho nebolo málo, pomôže vám upokojiť sa a zrelaxovať. Je výborný na vyčerpaný organizmus, človek po ňom lepšie zaspáva. Navyše, zmierňuje bolesti hlavy a prospieva tráveniu. Ocenia ho hlavne ženy s premenštruačným syndrómom a muži so srdcovou slabosťou alebo poruchami erekcie.

Najdrahšie korenie

Získanie skvelej nálady bez štipky stresu však nie je zadarmo. Budete musieť siahnuť do vrecka. Ide totiž o najdrahšie korenie, preto sa v slovenskej kuchyni využíva pomenej, čo je škoda. Na svetových trhoch sa cena za gram šafranu pohybuje okolo ôsmich eur.

Výroba korenia nie je totiž práve najjednoduchšia. Získava sa len ručným zberom, pričom jeden kvet má len tri šafranové tyčinky. Na kilo korenia sa musí otrhať stopäťdesiat- až dvestotisíc fialových kvetov. Sezóna sa začína koncom októbra, no trvá len 25 dní. Vo veľkom sa vyrába v Iráne, odkiaľ sa vyvezie ani tie 100 ton korenia.

Vypestujte si ho

Hľuzy šafranu siateho sa sadia na jar do neutrálnej ílovito-vápenatej pôdy na slnečné miesto. Vzdialenosť by mala byť medzi nimi minimálne 10 cm a do hĺbky 10 až 15 cm.

Úroda sa však zbiera až na jeseň, tak aspoň odvrátite smútok v pravý čas. Natrhajte si celé blizny, usušte vlastnoručne a rozdrvte podľa potreby. Šafran má potom lahodnú arómu a nádhernú vôňu. Naplno sa uvoľní v teple, preto pred varením korenie prehrejte na panvici, zalejte lyžicou vody alebo mlieka a rozmiešajte. Dobrú chuť s úsmevom na tvári!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9