Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepríjemné svrbenie „tam dole“: Zistite, čo signalizuje, kým nie je neskoro!

Nepríjemné svrbenie v intímnych partiách vie znepríjemniť každodenný život.
Nepríjemné svrbenie v intímnych partiách vie znepríjemniť každodenný život. (Zdroj: profimedia.sk)

Je nepríjemné a otravné. Nad svrbením v intímnych miestach mnoho žien len mávne rukou. Chyba! Za týmto, na prvý pohľad banálnym problémom, môže byť nebezpečná infekcia či choroba. Nepodceňujte to!

Kvasinková infekcia

Kvasinková infekcia je najčastejším dôvodom, ktorý ženy prinúti navštíviť gynekológa. Obyčajne sa vyskytne počas jarného a jesenného obdobia. Súvisí s výkyvmi počasia, prechladnutiami obličiek a mechúra, či s oslabeným imunitným systémom. Na vine však môže byť aj stres, konzumácia sladkostí, ale i určité lieky a antibiotiká.

Pôvodcom mykózy alebo kvasinkovej infekcie je baktéria Candida albicans. Keď sa zmení ph v pošve, baktéria sa premnoží a spôsobí pálenie, svrbenie a biely výtok. Premnoženiu baktérie môžete zabrániť nielen návštevou gynekológa, ale kúpou voľnopredajných liekov v lekárni. Aby ste sa jej vyhli, mali by ste sa zdravo stravovať, obmedziť konzumáciu sladkostí a alkoholu, vyhýbať sa silne parfumovaným sprchovým gélom a vložkám a uprednostniť spodnú bielizeň z bavlneného materiálu.

Trichomonóza

Pod týmto krkolomným názvom sa ukrýva infekčné ochorenie pohlavných orgánov, ktoré vedie k zápalu slizníc močových a pohlavných orgánov. Spôsobuje ju parazit Trichomonas vaginalis (bičíkovec pošvový), ktorý sa prenáša kontaktom slizníc pri pohlavnom styku. Je to klasické pohlavne prenosné ochorenie. Ak pacientka trpí týmto ochorením, má zvýšené riziko nákazy inými sexuálne prenosnými chorobami (infekcia HIV/AIDS). Neoplatí sa preto ignorovať príznaky ako svrbenie, pálenie, bolesť v podbruší a riedky, mliečne skalený výtok. Ak sa nelieči, u tehotných žien dochádza k predčasnému pôrodu!

Bakteriálna vaginóza

Väčšina o nej ani len nepočula. Odborníci pritom odhadujú, že ňou trpí jedna z troch žien. U mnohých sa bakteriálna vaginóza totiž vôbec neprejaví, takže žena nemusí vedieť, že žije s touto chorobou. Spôsobuje ju nerovnováha medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami. Škodlivé baktérie sa premnožia a ničia baktérie kyseliny mliečnej. Týka sa i sexuálne neaktívnych žien. Príčinou vzniku môže byť prehnaná hygiena pošvy, ktorou sa narúša vnútorná rovnováhu. Na vine však môže byť aj fajčenie!

Alergický zápal pošvy

Alergiou môžu trpieť aj intímne partie. Zareagovať môžu na spermie, kondóm, výrobky ako tampóny a parfumované vložky, bežné mydlá a sprchové gély, ale aj na prací prášok zachytený na bielizni či materiál nohavičiek. Pálenie, svrbenie či výtok vám môžu naznačiť, že vaše intímne miesta trpia alergickou reakciou.

Vaginálna atrofia

Vaginálna atrofia je stenčenie, suchosť a zápal pošvovej steny v dôsledku poklesu hladiny estrogénu. Postihuje až 50 % žien v menopauze. Dokonca sa choroba môže vyvíjať aj v priebehu kojenia či po chemoterapii - jednoducho vtedy, kedy klesá produkcia estrogénu. Pozor by si mali dávať aj fajčiarky! Fajčenie ovplyvňuje krvný obeh, do pošvy sa nedostáva dostatok kyslíka. Taktiež znižuje účinky prirodzene sa vyskytujúcich estrogénov v tele. Prejavuje sa nielen pálením a svrbením, ale i nepríjemnou bolesťou pri sexe. Preto množstvo žien odmieta pohlavný sex. Choroba je nepríjemná aj preto, že žena pociťuje pálivé močenie, pričom hrozí infekcia močových ciest.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9