Škodí nám kokosový olej alebo pomáha? Odhaľte pravdu

Kokosový olej je zdraviu prospešný, môžete ho bez obáv konzumovať!
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-11 11:15:00

Nasýtené tuky sa všade skloňujú iba v negatívnych súvislostiach. Ale majú nasýtené tuky zo živočíšnej potravy rovnaký účinok na zdravie ako tie rastlinné? Podľa výsledkov viacerých výskumov nie.

Rozdiel je v dĺžke molekuly

Typickým príkladom rastlinného oleja s vysokým podielom nasýtených tukov je kokosový olej. Dokonca obsahuje nasýtených tukov viac ako maslo! Rozdiel je ale v dĺžke molekuly mastných kyselín. Kým živočíšne nasýtené mastné kyseliny majú dlhý reťazec, tie rastlinné sú len strednej dĺžky = v organizme sa správajú inak.

Zvyšuje dobrý cholesterol

Mastné kyseliny strednej dĺžky sú odolnejšie voči oxidácii, sú rýchlo transportované do pečene, ktorá ich spracuje = nesmerujú do tukového tkaniva na odloženie „na horšie časy“. A čo je zaujímavé, v štúdiách sa potvrdilo, že kokosový olej nielenže nezvyšuje LDL cholesterol, ale dokonca zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol – to nedokážu ani rastlinné oleje s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín. Preto sa zdá, že kokosový olej a kokosový tuk netreba považovať za nepriateľa ciev a srdca – môže pôsobiť kardioprotektívne.

PS: Nie, to nie je dôvod zjesť hneď v tejto chvíli štyri tyčinky, ktoré obsahujú kokos. Stačí, ak sa prestanete báť strúhaného kokosu v raňajkovej kaši.

2014-04-11 11:15:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia