Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stopnite antikoncepciu po troch rokoch: Dôvod, ktorý vás presvedčí

Neužívajte antikoncepčné tabletky viac ako trik roky, inak vám hrozí glaukóm.
Neužívajte antikoncepčné tabletky viac ako trik roky, inak vám hrozí glaukóm. (Zdroj: sxc.hu )

V súčasnosti na Slovensku používa hormonálnu antikoncepciu okolo 146-tisíc dievčat a žien. Je pre nich spoľahlivou ochranou pred nechceným tehotenstvom. Americkí vedci však upozorňujú, že by sa antikoncepčné tabletky nemali užívať viac ako tri roky. V opačnom prípade im hrozí oslepnutie! Údajne majú dvakrát väčšie riziko glaukómu, čo je očné ochorenie, ktoré môže viesť k slepote.

 

Oslepnutie v priebehu pár hodín

Zelený zákal, resp. glaukóm, je zákerné ochorenie, keďže nebolí a prvé príznaky si pacient nemusí všimnúť. Môže sa stať, že jedna z jeho foriem sa prejaví až po desiatich rokoch. Vtedy môžu nastať nezvratné poruchy zraku v dôsledku poškodenia očného nervu. Dôležité je, aby sa glaukóm liečil, inak hrozí ťažké poškodenie zraku, až oslepnutie. Postihnutý môže rýchlo oslepnúť aj v priebehu pár dní či dokonca pár hodín!

Znižuje hladiny estrogénu

Dr. Shan Lin, oftalmológ na univerzite v San Franciscu upozorňuje, že dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie zvyšuje riziko glaukómu. Dôvodom súvislosti antikoncepcie a glaukómu je fakt, že podľa vedcov antikoncepcia znižuje hladiny estrogénu. Predchádzajúce výskumy ukázali, že estrogén môže hrať významnú rolu vo vývoji glaukómu.

Štúdia skúmala informácie o zdraví očí a reprodukčnom zdraví, ktoré poskytlo prostredníctvom dotazníka 3 406 žien vo veku 40 a viac rokov. Na základe prieskumu sa zistilo, že ženy, ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu viac tri roky, hlásili výskyt glaukómu dvakrát častejšie ako iné ženy. Bolo pritom jedno, akú antikoncepciu užívali.

Dôležitý je skríning

Výskumníci upozorňujú, že táto štúdia neukazuje na antikoncepčné tabletky spôsobujúce glaukóm, ale naznačuje potrebu väčšej informovanosti medzi lekármi, ktorí by mali odporučiť tieto ženy k častejším a skorším skríningovým vyšetreniam zraku.

''Táto štúdia by mala byť podnetom pre budúci výskum, ktorý by preukázal príčinu a účinok perorálnej antikoncepcie a glaukómu. Je potrebné, aby ženy, ktoré užívajú perorálnu antikoncepciu počas troch alebo viac rokov, boli vyšetrené na glaukóm. Mali by vyhľadať očného lekára, najmä ak majú akékoľvek rizikové faktory, '' povedal Dr. Shan Lin

Okrem rodinnej anamnézy, sú inými rizikovými faktormi glaukómu aj krátkozrakosť, čierny africký rodový pôvod, zvýšený tlak v oku a cukrovka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9