Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odhaľte zabijakov vášne: Vinníkov hľadajte v domácej lekárničke

Sexuálny život môže ľahko zničiť užívanie niektorých liekov.
Sexuálny život môže ľahko zničiť užívanie niektorých liekov.

Máte pocit, že vaša chuť na sex už nie je taká, čo kedysi bývala? Je fakt, že dôvodom môže byť veľa stresu a práce, zdravotné problémy a niekedy aj vek. No skúste sa pozrieť do svojej domácej lekárničky. Tam sa totiž môže ukrývať tajomstvo, ktoré vám napovie, prečo už vás sexuálny život nie je taký, ako kedysi.

Ak vás trápi nejaká bolesť alebo ste chorí, prirodzene siahnete po liekoch. Bohužiaľ, i zdanlivo nevinné lieky môžu mať negatívny vplyv na váš sexuálny život, čo potvrdila sexuologička Anna Kingsley.

Antidepresíva

Aj keď je nechuť na sex jeden z príznakov depresie, lieky na ňu môžu túto nechuť ešte viac zhoršiť. Pri užívaní antidepresív ženy trpia zníženou citlivosťou genitálií, zvlhčovaním a teda aj problémami s dosiahnutím orgazmu.

Samozrejme, že pri vážnejších psychických problémoch to inak nejde, len užívať antidepresíva. Ak máte pocit, že sú na vine, ako vyzerá váš sexuálny život, v žiadnom prípade ich predčasne navysaďte. Poraďte sa so svojím lekárom a on navrhne, ako v tomto prípade ďalej postupovať.

Antikoncepcia

Antikoncepcia, ktorá je takmer spoľahlivým pomocníkom, ako predchádzať nechcenému tehotenstvu, môže byť v skutočnosti zabijakom vášne. Dôkazom je fakt, že približne každú piatu až šiestu užívateľku antikoncepcie trápi zlý sexuálny život, strata chuti na milovanie alebo rôzne intímne problémy.

V tomto prípade je jediným riešením, buď zmeniť druh antikoncepcie, alebo ich úplne vysadiť. Určite zájdite za svojím gynekológom a nechajte si poradiť.

Antihistaminiká a statíny

Antihistaminiká, čo sú lieky proti alergii, môžu pôsobiť na sex veľmi negatívne. Muži pri ich užívaní majú problémy s dosiahnutím a udržaním erekcie a ženám klesá libido a majú problém s nedostatočným zvlhčovaním.

Rovnako sú na tom aj statíny, čo sú nielen lieky na znižovanie hladiny cholesterolu, ale bohužiaľ znižujú i libido. Ovplyvňujú produkciu pohlavných hormónov, mužských i ženských. Môžu aj za erektilnú dysfunkciu, pričom problémy s dosiahnutím orgazmu sa týka oboch pohlaví.

Problémy s erekciou môžu však môžu byť i predzvesťou vážnejšieho problému. Môže sa za tým skrývať i ochorenie srdca!

Určite však lieky nevysaďte. Nie je to riešenie, keďže naopak príliš vysoká hladina cholesterolu má na sexuálny život rovnako zlý vplyv. Najlepším riešením bude znížiť cholesterol zmenou svojho životného štýlu - zdravou stravou a pohybom.

Lieky na hypertenziu

Muži po užívaní liekov, určených na vysoký krvný tlak, nedokážu niekedy vôbec súložiť. A to už ani nehovoríme o tom, že ženy majú problémy s prílišnou suchotou pošvy a tým aj s dosiahnutím orgazmu. Najhoršie sú alfa- a betablokátory a lieky, ktorých úlohou je zvýšiť odvádzanie tekutín z tela, čim pôsobia močopudne.

Ak máte podozrenie, že jedny z uvedených liekov sú kameňom úrazu, prečo nie je váš sexuálny život taký, ako predtým, v prvom rade navštívte svojho lekára a povedzte mu o tomto probléme. Jedine on vám vie pomôcť a navrhnúť, ako bude ďalej vaša liečba liekmi pokračovať.

Intímne chvíle vo dvojici môže narušiť aj nízke libido, ktoré môže spôsobiť zdravotný stav partnera. Zistite prostredníctvom článku, čo ho môže spôsobiť, aby ste si už nabudúce užívali spoločné chvíle.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9