Odhaľte príčinu nízkeho libida: Čo ho môže spôsobiť?

Vzťah môže skomplikovať aj nízke libido partnera.
2013-02-12 16:00:00

Intímne chvíle vo dvojici môže ľahko narušiť nízke libido jedného z partnerov, ktoré môže ľahko skomplikovať vzťah. Začnite tento problém ihneď riešiť a odhaľte jeho príčinu, ktorá môže byť aj v zdravotnom stave partnera.

Nízke libido patrí medzi najčastejšie sexuálne problémy a prejavuje sa rovnako ako u žien, tak aj u mužov. Má rôzne príčiny a môžu ho spôsobiť aj zdravotné problémy. Poraďte sa so svojím lekárom, či to nemôže spôsobiť jeden z nasledovných zdravotných komplikácií.

Cukrovka

Nekontrolované hladiny cukru v krvi môžu viesť k nízkej sexuálnej túžbe, vrátane zvýšeného vaginálneho sucha a opakujúcich sa kvasinkových infekcií u žien. Ženy užívajúce inzulín, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť problémov s lubrikáciou a orgazmom v porovnaní so ženami, ktoré netrpia cukrovkou.

Znížená činnosť štítnej žľazy

Spomaľuje metabolizmus, spôsobuje vypadávanie vlasov a môže tiež spôsobiť problémy v zdravom sexuálnom živote. Ak ste príliš unavený na čokoľvek, vrátane sexu, na vine môže byť znížená činnosť štítnej žľazy. Problémy so štítnou žľazou sa zvyšujú s vekom, preto radšej navštívte svojho lekára.

Depresia

Nielen depresia môže byť príčinou zníženého záujmu o sex, ale i obyčajné antidepresíva používané na liečbu môžu spôsobiť nízky sexuálny apetít.

"Znížený záujem o sex je jedným z dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú prestať užívať antidepresíva," tvrdí Ron Rosenberg, psychiater William Beaumont Hospital v Royal Oak.

Opýtajte sa svojho lekára, ak budete prechádzať na antidepresíva, aby mali čo najmenej nežiaducich účinkov.

Nízka hladina testosterónu

Ide o hormón, ktorý dokáže naštartovať sexuálnu túžbu a zvyšuje potešenie aj u mužov a žien. Ak vaše telo neprodukuje dostatok hormónu, váš sexuálny apetít zaostáva.

Ak chcete zistiť, či sa to náhodou vás netýka, navštívte endokrinológa, ktorý vám spraví laboratórne vyšetrenie. Pomôcť vám môže aj užívanie zinku, ktorý zvyšuje hladinu testosterónu, no nie u každého to môže zafungovať. Pred jeho užívaním sa radšej poraďte s lekárom.

Menopauza

Menopauza spôsobuje množstvo zmien v ženskom organizme. Je sprevádzaná nedostatkom estrogénov, čo má za následok zníženie vaginálnej lubrikácie. Pokles testosterónu, ktorý sa tvorí vo vaječníkoch a nadobličkách, môže byť príčinou zníženia libida.  

Pre niektoré ženy v menopauze môže byť sex nepríjemný, hormonálne zmeny sa totiž dávajú do súvislosti so znížením energie, oslabením nálad a znížením dotykovej citlivosti. Tiež je obvyklé zvyšovanie hmotnosti, problémy so spánkom, takže na sex žena v menopauze niekedy ani nepomyslí.

Ak zažívate vaginálnu suchosť tesne pred alebo počas menopauzy, navštívte lekára, aby vám skontroloval hladinu hormónov.

Čo ešte môže spôsobiť zníženie libida?

  • Vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol.
  • Vzťahové problémy.
  • Stres.
  • Rutina v spálni.
  • Nespokojnosť so vzhľadom.
  • Antikoncepčné tabletky.

Pomôže i zdravá strava a cvičenie

Zlepšiť libido vám môže aj zmena životosprávy - pravidelné cvičenie a racionálna strava. Budete mať veľa energie, lepšiu náladu a schudnete, vďaka čomu sa budete cítiť príťažlivejší a budete mať chuť na sex.

Nízke libido spôsobuje menej sexu, ktorý je nielen príjemnou záležitosťou, kedy sa človek odreaguje, ale má i prospešné účinky na ľudské zdravie. Presvedčte sa o tom sami a pozrite sa, aké zdravotné účinky má sex. O toto všetko prichádzate, ak svoje nízke libido nezačnete nejakým spôsobom riešiť.

2013-02-12 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia