Sex ako liečba: Takéto má prospešné účinky na ľudské zdravie

Sex má množstvo priaznivých účinkov na organizmus.
2013-01-10 13:00:00

Sex nie je len príjemnou záležitosťou, pri ktorej sa človek odreaguje. Sexom si môžete udržať pevné zdravie, vďaka nemu sa zbavíte stresu, posilníte imunitu a tiež spálite kalórie. Pozrite sa na to, aké má prospešné účinky na ľudské zdravie a zvážte, či sa neoplatí naordinovať si túto príjemnú liečbu!

1. Spôsobuje menej stresu a znižuje krvný tlak.

Toto zistenie vychádza zo škótskej štúdie, ktorá skúmala 24 žien a 22 mužov, ktorí si viedli záznamy o svojej sexuálnej aktivite. Výskumníci ich pozorovali v stresových situáciách, ako napr. rozprávanie na verejnosti akontrolovali ich krvný tlak. Tí, ktorí mali sex častejšie, reagovali na stres lepšie ako tí, ktorí sex nemali.

Iná štúdia zase zistila, že diastolický krvný tlak (nižšie číslo krvného tlaku) má tendenciu byť nižší u ľudí, ktorí žijú v partnerskom vzťahu a majú často sex.

2. Posilňuje imunitu.

Sex jedenkrát až dvakrát za týždeň je spojený s vyššou hladinou protilátok - imunoglobulínov, ktoré vás chránia pred nachladnutím a inými infekciami. Potvrdili to vedci z Wilkes University, ktorí skúmali 112 vysokoškolských študentov a ich sexuálny život. Tí, ktorí mali sex jeden alebo dvakrát týždenne, mali vyššiu hladinu imunoglobulínov.

3. Spaľuje kalórie.

"Sex je skvelým spôsobom cvičenia. Ide o cvičenie tak ako z fyzického, tak aj z psychického hľadiska," tvrdí Patti Britton, PhD, sexuológ z Los Angeles.

Tridsať minút sexuálnej aktivity dokáže spáliť už 85 a viac kalórií. Za hodinu sa tak zbavíte viac ako 160 kalórií.

4. Zlepšuje zdravie srdca.

Dvadsaťročná britská štúdia ukazuje, že muži, ktorí mali sex dvakrát a viac za týždeň, mali o polovicu menšie riziko vzniku infarktu ako tí, ktorí mali sex len jedenkrát za mesiac.

5. Zvyšuje sebavedomie.

Zvyšovanie sebavedomia - to je jeden z 237 dôvodov, prečo majú ľudia sex, ktoré zhrnuli výskumníci z University of Texas a publikovali ich v časopise Archives of Sexual Behavior. Sebavedomie sa ľuďom údajne zvyšuje aj po tom, ako niekomu povedia, že mali sex.

"Jedným z dôvodov, prečo ľudia hovoria, že mali s niekým sex, je zvýšenie sebavedomia a celkového pocitu zo svojej osoby," povedala Gina Ogden, PhD, sexuálna terapeutka a terapeutka zameraná na manželstvo a rodinu z Cambridge, Massachusetts.

6. Buduje silné puto a dôveru.

Sex a následné vyvrcholenie zvyšuje hladinu tzv. hormónu lásky - oxytocínu, ktorý spôsobuje pocity veľkorysosti, dôvery a vytvára silné puto medzi partnermi. V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 59 žien, výskumníci pozorovali hladinu oxytocínu pred tým a po tom, ako ženy objali svojich partnerov. Ženy mali vyššiu hladinu oxytocínu, ak mali viac fyzického kontaktu s partnerom.

7. Zmierňuje bolesti.

Pri sexe sa vyplavujú endorfíny - hormóny šťastia a tiež oxytocín - hormón lásky.  Tieto hormóny posilňujú telo proti bolesti, takže, ak vás trápia napr. bolesti hlavy alebo artritída, po sexe sa vám budú zdať bolesti miernejšie. Jedna štúdia dokonca zistila, že oxytocín znižuje prah bolesti o viac ako polovicu.

8. Znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

Častá ejakulácia, hlavne u 20-ročných mužov, môže v neskoršom veku znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. Potvrdzujú to niektoré zahraničné výskumy. Príkladom je štúdia publikovaná v časopise Journal of American Medical Association, ktorá zistila, že u mužov, ktorí mali 21 a viac ejakulácií za mesiac, bolo menej pravdepodobné, že budú mať rakovinu prostaty ako tí, ktorí mali 4 až 7 ejakulácií za mesiac.

Samozrejme, že pravdepodobnosť vzniku rakoviny ovplyvňujú aj iné faktory. Vedci sú však presvedčení, že počet ejakulácií za mesiac má výrazný vplyv na vznik rakoviny.

9. Znižuje riziko vzniku inkontinencie.

Vďaka Kegelovým cvikom počas sexu budete nielen intenzívnejšie prežívať pohlavný styk. Sú výborné ako prevencia proti inkontinencii, teda samovoľnému úniku moču. Ide o sťahovanie pošvových svalov. Skúste počas sexu sťahovať svaly panvového dna, ako keď sa snažíte zastaviť prúd moču.

Stačí napočítať do troch sekúnd a svaly môžete uvoľniť. Tak sa budete nielen chrániť pred inkontinenciou, ale je možné, že sa orgazmus dostaví skôr. Kegelove cviky môžete pritom prevádzať kedykoľvek, nielen pri sexe.

10. Zlepšuje spánok.

Výskum ukazuje, že spomínaný hormón lásky - oxytocín, ktorá sa dostáva z tela von pri orgazme, podporuje dobrý spánok. Je teda možné, že po dobrom sexe sladko zaspíte, a len tak skoro sa nezabudíte.

Sex ako liečba má okrem týchto blahodárnych účinkov na ľudské zdravie aj jednu veľkú výhodu - na rozdiel od liekov, nemá nežiaduce vedľajšie účinky.

2013-01-10 13:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia