Vedci z Maurícijskej univerzity odrádzajú od používania klasických utierok. Na niektorých z nich totiž objavili nemilé prekvapenie v podobe nebezpečných patogénov. Kto kuchynské utierky neperie príliš často, vystavuje sa riziku. Navlhnuté, zle vysušené utierky, sú, navyše, ideálnym podhubím pre množenie baktérií, ktoré sa na utierky nalepia napr. zo zvyškov jedla alebo mokrých, mydlom neumytých rúk.
Hoci to môže znieť nepravdepodobne, zdrojom otravy z jedla môžu byť aj utierky. Vedci zhromaždili sto kuchynských utierok z rôznych domácností, používaných zhruba mesiac. Následne hľadali bakteriálne kmene, ktoré sa na nich nachádzali.
Čítajte viac: Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto z cesnaku nevedomky robíte svojho zradcu!
Čím boli utierky vlhšie, tým viac baktérií na nich hodovalo. Až 49 percent utierok bolo zamorených baktériami! Najviac tie, ktoré pochádzali z rodín s deťmi alebo z domácností, v ktorých utierku používalo viac ľudí. Na utierkach sa nachádzali aj koliformné baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú vo fekáliách.
Nebezpečné mikróby
Prekvapivo, na utierkach sa nachádzali aj kmene nebezpečnej koliformnej baktérie Escherichia coli, ktorá vyvoláva úporné hnačky. Ďalšími boli kmene Enterococcus genus, and Staphylococcus aureus. Enterokoky môžu spôsobovať infekcie močových ciest a spomínané stafylokoky môžu byť pôvodcami infekcií, ak preniknú pod kožu.
Podľa odborníkov môžete bakteriálnej kolonizácii zabrániť dôkladnou hygienou rúk vrátane častého vymieňania použitých utierok za čisté. V zásade platí, že by ste vlhké utierky mali dať vysušiť podobne ako uteráky, pretože vlhká utierka je živnou pôdou pre množenie baktérií.Podrobnejšie informácie na svojej stránke zverejnila Americká spoločnosť pre mikrobiológiu.