Dali si konzervu zelených fazuliek a ostali paralyzovaní: Toto sa môže stať komukoľvek!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-15 15:00:00

Nebezpečné varovanie manželov vás môže dostať do pozoru! Päť mesiacov ostal manželský pár doslova pripútaný na nemocničné lôžko po tom, ako zjedol plechovku zelených fazuliek. Dvojica sa otrávila jedným z najsilnejších toxínov. Najhoršie na tom je, že sa to môže stať komukoľvek!

Lekári z Lipska upozorňujú verejnosť na vzácny toxín, o ktorom by ste mali vedieť. Každý rok sa v Nemecku zaznamenáva okolo 10 prípadov botulizmu. Rovnaký letálny neurotoxín sa používa v kozmetických injekciách botoxu - ale v oveľa menších dávkach a na paralyzovanie svalov v tvári. Tentokrát sa však dostal do jedla!

Šokujúce prejavy choroby

Štyridsaťsedemročná žena trpela závratmi, dvojitým videním, klesajúcimi viečkami a taktiež problémami s rozprávaním, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Podstúpila rôzne vyšetrenia, vrátane CT a MRI, no lekári nič nenašli. Medzitým sa jej však zhoršili neurologické symptómy. Nemohla už ani otvoriť oči a od krku dole bola paralyzovaná! Lekári na Universitätsklinikum Halle ju pripojili na stroj na podporu života, keďže jej pľúca začali zlyhávať.

Čítajte tiež: Krutá daň za lenivosť: Bežná činnosť vyvoláva jednu z najsmrteľnejších chorôb

Jej 51-ročný manžel sa o deň neskôr dostal do tej istej nemocnice s podobnými symptómami. Bol však schopný normálne chodiť, pretože skonzumoval "menšie množstvo" domácich zelených bôbov.

O botulizme začali lekári uvažovať až po tom, keď syn tohto manželského páru nebol hospitalizovaný a priznal sa, že nejedol tieto domáce konzervované bôby. Ako uviedli lekári v časopise, syn bol na ich spoločnej večeri, ale odmietol jesť fazuľu pre jej divný zápach.

Krvné testy u ženy odhalili prítomnosť botulotoxínu, ktorý v rokoch 2008 až 2012 zasiahol 113 ľudí v Európe. Testy však u muža boli nepresvedčivé. Lekári nepodali antitoxín, pretože uplynulo viac ako 72 hodín od požití "pravdepodobne otrávených fazulí". Nemecké zdravotné predpisy uvádzajú, že u pacientov, ktorí bojujú s botulizmom, sa majú podávať antitoxíny len prvých 24 hodín po požití toxínu.

V priebehu troch dní sa u muža vyvinula svalová slabosť vo všetkých končatinách. Následne bol umiestnený na mechanickú ventiláciu. Jeho manželka bola odstavená zo záchrannej mechanickej ventilácie po piatich a pol mesiacoch. Lekári ju prepustili po 11 mesiacoch, zatiaľ čo jej manžela po ôsmich mesiacoch. Symptómy nakoniec zmizli, avšak doteraz je žena slabá a trpí zlým duševným zdravím.

Čo je to za ochorenie?

Botuzlizmus síce nie je časté ochorenie, no o to závažnejšie. Spôsobuje ho baktéria Clostridium botulinum. Ak je strava nedostatočne tepelne upravená alebo ide o jedlo v konzerve, môže sa tvoriť jedovatý toxín - botulotoxín. Tento neurotoxický jed napáda nervovú sústavu človeka. Nesprávne konzervované potraviny, čo mohlo byť aj v prípade spomínaných zelených fazuliek, sa stávajú zdrojom infekcie, ktorá prenikla do jedla. Rizikové sú hlavne doma pripravované zaváraniny a mäsové konzervy. Preto je dôležité dodržiavať potrebnú hygienu, teplotu i dobu varu.

Fotogaléria


Tagy:
otrava toxín zelené fazuľky

2018-03-15 15:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia