Omyl, z ktorého vznikne časovaná bomba: Deväť potravín, ktoré by ste nemali jesť surové

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-01 06:00:00

Hoci lekári odporúčajú konzumáciu hlavne surovej zeleniny než tepelne upravenej, v niektorých prípadoch by mohol ísť o krok vedľa. Ani nie tak pre jej chuť, ale preto, že môže byť v surovom stave pre nás nebezpečná! Čo by sa ešte nemalo jesť surové?

Zemiaky

Ako malé deti sme sa motali okolo mami v kuchyni a sem-tam sme si vzali surový kúsok zemiaku, ktorý bol určený na varenie. Táto surová zelenina však nepatrí do úst!

"Konzumácia surových zemiakov môže spôsobiť nadúvanie a nežiadúce gastrointestinálne problémy, pretože zemiaky obsahujú škroby, ktoré sú odolné voči tráveniu," hovorí Dr. Lisa Davisová, hlavná výživová poradkyňa.

Čítajte tiež: Zvyk, ktorý ticho likviduje váš mozog: Šokujúce zistenie o obľúbenom nápoji

Zemiaky predstavujú nebezpečenstvo aj vtedy, ak strávia dlhú dobu na teplom alebo vlhkom mieste. Môže za to látka solanín, čo je toxický glykoalkaloid, ako sa uvádza na rd.com. Väčšie množstvo obsahujú zelené a nazelenané zemiaky a tiež tie, ktoré už naklíčili. Zemiakom, na ktorom sa objavia zelené škvrny, by ste sa mali vyhnúť. Solanín by totiž mohol spôsobiť otravu jedlom.

Yukka

Kyanid! Táto koreňová zelenina, ktorá je základom juhoamerickej kuchyne, je plná vitamínov a minerálov. Ale ukrýva aj záludnú, potenciálne smrteľnú zložku. Listy a korene surovej yukky obsahujú cyanogénne glykozidy - chemikálie, ktoré pri jedení uvoľňujú kyanid. Yucca je stále jedlá, ale dbajte na to, aby ste ju dôkladne umyli, opláchli, olúpali a pred spotrebou ju dali variť.

Červená fazuľa

Ďalšie zdravé jedlo, ktoré môže byť nebezpečné, ak ho zjete v surovom stave. Červená fazuľa je plná bielkovín, vlákniny a antioxidantov, ale jej konzumácia môže spôsobiť zmätok v žalúdku!

"Nevarené fazule obsahujú toxín phytohemaglutinín, ktorý môže spôsobiť nepríjemné gastrointestinálne ťažkosti a symptómy podobné otravám potravou," hovorí Dr. Davis.

Uistite sa, že varenie fazule trvá najmenej desať minút pred jedlom.

Hot dogy

Hot dogy nie sú práve najvýživnejším jedlom, no, ak si ho doprajete v surovom stave, koledujete si o problém! Ide o bežnú mylnú predstavu, že keďže sú predvarené, môžu byť priamo z balíčka, v ktorom sme ho kúpili ihneď použité na konzumáciu. Omyl! Podľa FDA môžu byť balené párky kontaminované baktériou listéria, ktorá môže byť zabitá len dôkladným varením.

Mlieko

Na mysli je raw mlieko, ktoré pochádza priamo z kravy, bez pasterizácie. Na prvý pohľad môže vyzerať zdravo, keďže ide o čistý produkt bez akéhokoľvek zásahu, môže však obsahovať baktérie ako E. coli a salmonelu. Podľa FDA má surové mlieko 150-krát vyššiu pravdepodobnosť, že spôsobí otravu jedlom ako iné mliečne výrobky. Predaj surového mlieka v obchodoch s potravinami je v niekoľkých štátoch stále legálny, takže dávajte si pozor, že máte v nákupnom košíku vždy pasterizované mlieko.

Klíčky

Tak zdravá potravina, že nemožno o nej pochybovať! Klíčky alfalfy (lucerny siatej) a reďkovky môžu obsahovať škodlivé baktérie ako E. coli, salmonelu a listériu. Klíčky sa pestujú v teplých, vlhkých podmienkach, kde sa darí týmto baktériam. Z tohto dôvodu je dobré kupovať čo najčerstvejšie klíčky. Najlepšie z lokálneho trhu poľnohospodárov. Samozrejme, potom ich treba umyť a variť.

Horké mandle

Mandle, ktoré poznáme a milujeme, sú sladkými mandľami, ktoré vynikajú určitými zdravotnými účinkami. Horké mandle sú niečo také ako ich zlý bratranec. Tie sa používajú na lisovanie. Hoci sa v kuchyni zvyčajne nepoužívajú, niektorí poprední kuchári ich pridávajú do jedál. Obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, čo je nebezpečná kombinácia kyanovodíka a vody. Podľa The Spruce by približne 70 surových horkých mandlí mohlo zabiť dospelého človeka. Konzumovať ich možno po poriadnej tepelnej úprave. Všeobecne sa však odporúča dať prednosť sladkým mandliam, keďže skutočne stačí pár horkých na to, aby zabili dieťa či dospelého.

Múka

Pravdepodobne ste už niekoľkokrát počuli o nebezpečenstve konzumácie surových vajec a dokonca aj surového cesta. Treba si dávať pozor na surovú múku, ktorá môže byť potenciálnym nebezpečenstvom pre zdravie, ako tvrdia FDA a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Počas svojej cesty z obilia na police supermarketov sa múka môže dostať do styku s patogénmi, ako je E.coli. Tým sa možno vyhnúť iba varením.

Baklažán

Surový baklažán obsahuje solanín, ten istý toxín, ktorý robí zo zemiakov nebezpečnú potravinu. Najmä "mladé baklažány" alebo tie, ktoré boli zozbierané skoro v ich živote, obsahujú väčšinu tohto toxínu. Veľké množstvo surového baklažánu môže spôsobiť nepríjemné gastrointestinálne účinky -  otravu solanínom. Navyše, niektorí ľudia môžu mať alergické reakcie aj z malého množstva surového baklažánu.

Fotogaléria

2018-02-01 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia