Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PARKINSON sa môže objaviť vtedy, keď to NEČAKÁTE: Prekvapivé SPOJENIE s KORONAVÍRUSOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď ide o zriedakvé prípady, príznaky podobné Parkinsonovej chorobe sa údajne vyskytujú u niektorých ľudí s Covid-19. Tento jav vedie výskumníkov k zváženiu, či existuje súvislosť medzi SARS-CoV-2 a touto chorobou.

Od začiatku vypuknutia pandémie sa vedci snažia nájsť odpovede na to, ako SARS-CoV-2 ovplyvňuje telo. Už v novembrovom čísle časopisu The Lancet Neurology uviedli, že až u 65 percent ľudí, ktorí ochoreli na koronavírus, sa vyskytla hyposmia, strata alebo zmena čuchu, ktorá býva jedným z príznakom Parkinsonovej choroby. Ako sa píše na medicalnewstoday.com, toto ochorenie podľa výskumníkov vypuklo po prekonaní choroby minimálne u troch pacientov, hoci nemali žiadne známe rizikové faktory pre tento stav.

Čítajte tiež: NIKOTÍN sa nachádza tam, kde by ste to najmenej čakali: Bežné druhy ZELENINY so škodlivou látkou!

Čo sa deje v tele pri chorobe? 

Parkinsonova choroba je neurologický stav. Jeho príznaky sa objavujú pomaly a postupne. Prejavuje sa trasením jednotlivých končatín, stuhnutosťou, ťažkosťami s rovnováhou, chôdzou, rozprávaním a koordináciou. Pretože postihuje aj mozog, ľudia s Parkinsonovou chorobou pociťujú zmeny správania, problémy s pamäťou, so spánkom a únavou. Ide o výsledok poškodenia nervových buniek zodpovedných za riadenie pohybu. Medzi ďalšie faktory, o ktorých sa predpokladá, že prispievajú k vzniku tohto ochorenia, patrí nízka hladina dopamínu alebo norepinefrínu a možná prítomnosť Lewyho teliesku v mozgu. Podľa vedcov je to spôsobené genetickými a environmentálnymi faktormi.

Jedným zo syndrómov tohto ochorenia je takzvaný parkinsonizmus. Je chorobou vyššieho veku, postihuje najmä seniorov. Postihnutí majú podobné príznaky ako pri samotnej Parkinsonovej chorobe, sú však do istej miery atypické. Tento stav často sprevádza inú poruchu a existujú rôzne formy, vrátane vaskulárneho parkinsonizmu a parkinsonizmu vyvolaného drogami.

PARKINSON sa môže objaviť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vírus ako spúšťač Parkinsona?

Informácie o príznakoch podobných Parkinsonovej chorobe u ľudí, ktorí prekonali Covid-19, vedú odborníkov k úvahám, či by nemohla existovať vírusová príčina niektorých typov parkinsonizmu. Výskumníci vyhodnotili údaje o vírusoch vrátane chrípky, vírusu herpes simplex 1, Epstein-Barr, varicella zoster, hepatitídy C, japonskej encefalitídy, vírusu západného Nílu a HIV.

Vedci zistili, že počet pacientov s Parkinsonovou chorobou sa trojnásobne zvýšil počas pandémie španielskej chrípky v roku 1918. Aj keď sú tieto dve udalosti časovo náhodné, priama príčina medzi chrípkou a parkinsonizmom nebola zatiaľ stanovená. Zaujímavé však je, že aj v súčasnosti veľa nakazených po celom svete hlási, že sa u nich prejavujú príznaky parkinsonizmu, ako je trasenie a porucha chôdze. Tieto príznaky sa u nich vyskytli najmä v priebehu prvých týždňov infekcie. 

Vedci preto predpokladajú, že toto ochorenie sa môže zriedkavo vyskytnúť pri závažných chrípkových infekciách v dôsledku zápalového procesu spojeného s imunitnou odpoveďou tela na vírusové hrozby. Parkinsonova choroba sa síce považuje za komplexné ochorenie, no jednou z príčin jej vzniku je zápal. Akonáhle zasiahne mozog, môže byť spúšťačom tohto závažného ochorenia.

Viac o téme: ZdravieKoronavírusParkinsonova chorobaCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9