Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zhoršenie ZRAKU môže spôsobovať aj STRES

(Zdroj: PR článok)

Vedeli ste, že stres môže mať vplyv aj na kvalitu zraku? V priebehu náročného obdobia, kedy práca a povinnosti zohrávajú hlavnú úlohu, môžu vaše oči doplácať na stres rovnako, ako zvyšok tela.

Zistite viac o tom, aké problémy so zrakom môžu byť dôsledkom intenzívneho stresu a ako sa so situáciou vysporiadať. Sú okuliare jediným riešením? Do akej výšky zvykne zdravotná poisťovňa preplácať vyšetrenie zraku?

Psychický stres ako príčina zhoršenia zraku

Myšlienka, hovoriaca o tom, že psychické vypätie a úzkosť môže mať súvis so vznikom chorôb bola v lekárskom prostredí uznaná len nedávno. Keďže zdravotné problémy prejavujúce sa kvôli stresu sú u každého človeka špecifické, veda ani dnes presne nevie definovať presný dôvod ich vzniku. Zaraďuje sa sem napríklad funkčná porucha organizmu s názvom „syndróm dráždivého čreva“, kedy lekár nedokáže nájsť morfologický nález, avšak u pacienta aj napriek tomu pretrvávajú chronické črevné ťažkosti. Hoci je potrebných ešte veľa výskumov na to, aby sa s istotou dal vysvetliť súvis medzi stresom a chorobami, je zrejmé, že zdravo nastavená myseľ je prevenciou pred zdravotnými ťažkosťami.

A čo na zhoršenie zraku, spôsobené stresom hovoria vedci? Podľa jednej publikovanej štúdie, nepretržité psychické vypätie a zvýšené hladiny stresového hormónu kortizolu zvyšujú percento porúch zraku. Výskum v závere dospel k tvrdeniu, že stres, úzkosť, depresie a iné formy vypätia nervového systému vedú k slabšiemu videniu, v ojedinelých prípadoch až k strate zraku. Medzi prevenciu pred uvedenými komplikáciami vedci odporúčajú aplikovať rozličné techniky znižovania stresu a relaxácie. Ak sa príznaky už prejavia, tieto techniky budú predstavovať len doplnkovú liečbu.

Ako sa stres prejavuje na kvalite zraku?

Keď ste nervózni, vystrašení alebo vystresovaní, vaše telo sa inštinktívne prepne do režimu, ktorý vedci nazývajú „boj alebo útek“. Postupne začne produkovať hormóny ako je adrenalín, ktoré zrýchľujú srdcovú frekvenciu. V tomto režime mozog spôsobí rozšírenie zreničiek, kedy zmyslom reakcie je dostať do očí viac svetla, aby ste lepšie videli prípadné hrozby. Avšak dlhodobý stres a neustále rozširovanie zreníc vás robí citlivými na svetlo a vážne zaťaží oči. Upokojujúcou správou je ale skutočnosť, že mierne očné problémy spôsobené stresom sú dočasné. Zaraďuje sa sem niekoľko typov príznakov:

  • tunelové videnie – strata časti periférneho videnia;
  • zvýšená citlivosť na svetlo;
  • rozmazané videnie;
  • veľmi suché alebo vlhké oči.

Ak však máte neustále problémy s očami bez ohľadu na to, čo sa vo vašom živote deje, príčina pravdepodobne nebude v úrovni chronickej úzkosti. Pri pretrvávajúcom zhoršení zraku určite navštívte očného lekára či lekárku. Keďže komplexné vyšetrenie očí a prípadné zaobstaranie okuliarov nie je bezplatné, mali by ste zistiť, do akej výšky vám poskytne príspevok vaša zdravotná poisťovňa. Ak sú podmienky nevyhovujúce, do úvahy by mala prísť zmena poisťovne.

Problém s očami a zdravotné poistenie: Čo všetko by malo pokrývať?

Zdravotná starostlivosť o zrak nie je lacnou záležitosťou. Už pred kúpou okuliarov by ste mali mať usporenú určitú finančnú čiastku, v opačnom prípade sa ku kvalitným okuliarom len tak ľahko nedostanete. Tento fakt si uvedomuje nejedna zdravotná poisťovňa – u nás v Union zdravotnej poisťovni máte nárok na príspevok na zdravý zrak. Ak máte zdravotné poistenie založené u nás, poskytneme vám očný balík, zahŕňajúci očné vyšetrenie, OCT (vyšetrenie vnútorných štruktúr oka) aj príspevok na okuliare vo výške dvadsať eur. Pri zaobstaraní okuliarov u detí do osemnásteho roku, prispievame sumu vo výške sedemdesiat eur.

Viac o téme: ZdravieZrakPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9