Ako predýchať život s astmou

Zdroj: PR článok
2021-07-08 10:00:00

Astmou trpí na Slovensku trpí viac ako 115 000 pacientov. Ak ste jedným z nich, poradíme vám, ako ju udržať  kontrolou a viesť plnohodnotný život.

Čo je astma

Astma je v podstate dlhodobým zápalom dolných dýchacích ciest a prejavuje sa predovšetkým zvýšenou reaktivitou priedušiek pri ich podráždení. Spúšťačom astmy môžu byť fajčenie, znečistenie prostredia, silné alergické a imunitné reakcie, ale na jej vznik môžu mať vplyv aj genetické predispozície. 

Príznaky astmy

Typickými prejavmi astmy sú pocit tiaže na hrudi, dýchavice, kašeľ a pískanie, ktoré sa objavuje hlavne pri výdychu. Na svedomí ho majú príliš zúžené priedušky, ktoré bránia vo vydychovaní a následne tak znižujú kapacitu pľúc pri nádychu. Z hľadiska frekvencie rozlišujeme astmu intermitentnú, prejavujúcu sa občasnými záchvatmi alebo perzistujúcu, ktorá sa vyznačuje trvalými a pravidelnými príznakmi. Perzistujúca astma môže byť vo svojich prejavoch ľahká, stredne ťažká alebo ťažká.

Liečba astmy

Hoci sa astma zatiaľ nedá úplne vyliečiť, je možné ju pomocou vhodnej liečby a správnej životosprávy stabilizovať a zmeniť na kontrolovanú.

Neodmysliteľnou pomôckou pri liečbe astmy je pľúcny inhalátor, ktorý zabezpečuje účinný prísun liečivej látky do dýchacích ciest. Zväčša ide o kombináciu inhalačných kortikoidov a dlhodobo pôsobiacich betaadrenergík.

Majte astmu pod kontrolou

Okrem pravidelného užívania liekov, ktoré potláčajú chronický zápal, ktorý je základným klinickým ukazovateľom astmy, je tiež treba dodržiavať tieto základné pravidlá:

  • vyhýbajte sa miestam so znečisteným ovzduším,
  • bezpodmienečne skoncujte s cigaretami a vyhýbajte sa zafajčeným priestorom,
  • obmedzte používanie aromatických osviežovačov vzduchu a parfumov,
  • buďte v psychickej pohode a vyhýbajte sa stresu
  • odstráňte z vášho domova zbytočné textílie ako závesy, záclony alebo koberce, v ktorých sa zachytáva prach, peľ a iné nečistoty
  • počas peľovej sezóny obmedzte pohyb vonku a noste rúško,
  • športujte a udržiavajte sa v dobrej fyzickej aj duševnej kondícii.

Predovšetkým však nepodceňujte prípadné príznaky zhoršujúceho sa ochorenia. Na ich odsledovanie vám postačí absolvovať napríklad tento jednoduchý test. V prípade, že po jeho vyplnení zistíte, že sa stav vášho ochorenia zhoršil, neodkladne kontaktujte svojho odborného lekára, ktorý vám následne odporučí ďalší liečebný postup.

SK2106100337


Tagy:
astma PR článok

2021-07-08 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia