ČÍSLA, ktoré môžu ZACHRÁNIŤ život: Nesmú prekročiť TEPLOTU v interiéri!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-22 18:00:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča udržiavať v interiéri teplotu pod 32 stupňov Celzia počas dňa, v noci by izbová teplota nemala prekročiť 24 stupňov Celzia.

Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá v prítomnosti detí, seniorov nad 65 rokov a chronicky chorých. Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Čítajte tiež: Vplýva na DNA a OCHRÁNI životne dôležitý orgán: NEZNÁME účinky kávy, ktoré vás zaskočia

"Domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním, napríklad pred prenikaním priamych slnečných lúčov cez okná tienením - žalúziami alebo roletami. Odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné. Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môže tak dochádzať k zohrievaniu vzduchu v interiéri. Ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku,“ radí Milada Eštóková, vedúca Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ.

Správne používanie klimatizácie

Najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie. ÚVZ odporúča vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách.

"Ak sa rozhodnete používať ventilátory, je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb. Prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom," pripomenula Račková.

Pri použití klimatizácie je nutné pozatvárať dvere a okná. Nevyhnutné je tiež klimatizáciu pravidelne čistiť a dezinfikovať.

"Nesprávne používaná klimatizácia môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy aj v aute, najmä pri dlhších cestách. Klimatizáciu v aute odporúčame časovo regulovať, na 10 až 15 minút za hodinu. Prúd chladného vzduchu smerujte tak, aby nefúkal priamo na posádku - najlepšie je viesť ho na čelné sklo, prípadne k nohám. Aj v aute platí ideálny rozdiel teploty vonku a vnútri päť až sedem stupňov Celzia, dodržte ho aj v najväčších horúčavách. Ak z auta často vystupujete a nastupujete, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší,“ podotkla Eštóková.

Fotogaléria


Tagy:
interiér zdravie teplota prevencia

2021-06-22 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia