Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Keď sa OZVE, šport ide BOKOM: Čo ROBIŤ, ak vás trápi BOLESŤ päty!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ide o jedno z najbežnejších bežeckých zranení. Reč je o nepríjemnej bolesti päty, za ktorou sa skrýva zápal plantárnej fascie. O čo ide, kto je najviac ohrozený a ako možno zmierniť bolesť?

Zvýšené riziko

Hoci sa v súvislosti s tým často skloňujú bežci, netýka sa len ich. Zápal môže byť spôsobený skrátenými svalmi lýtka, pričom pravdepodobnosť zranenia sa zvyšuje vtedy, ak ste napr. dlhý čas na nohách a nie ste na to zvyknutí. Taktiež za tým môže byť nadváha, vysoké podpätky a skrátená Achillova šľacha.

Objavuje sa väčšinou u aktívnych športovcov, ako sú napríklad bežci, ktorí mávajú časté preteky alebo u tých, ktorí majú intentívne tréningy. Rizikovou skupinou sú aj milovníci behu s plochými nohami, ktorí radi bežia do kopca, no podceňujú rozcvičku a strečing. 

Keď je šľacha preťažená

Plantárna fascia je pre mnohých neznámy pojem. Ide o silnú šľachovitú štruktúru, ktorá sa ťahá od pätovej kosti po celom chodidle k článkom prstov. K zápalu dochádza pri poškodení tkaniva v mieste, kde sa pripája na pätu. Dlhodobé preťažovanie tejto šľachy vedie k drobným poraneniam a k zápalu plantárnej fascie.

Ako dá o sebe vedieť?

To, že niečo nie je v poriadku, spoznáte podľa nepríjemnej bolesti vystupujúcej zo spodnej časti chodidla v okolí päty. Spočiatku sa ozve nepríjemný pocit stuhnutosti a citlivosť bolestivého miesta. Neskôr nastúpia až ostré bodavé bolesti, ktoré postihnutý pocíti pri každom došliapnutí. Mnohí to porovnávajú k bosej chôdzi po žiletkách. Stav sa však zlepší, akonáhle spraví postihnutý prvé kroky, napr. v ranných hodinách. Preto sa stáva, že večer sa pocit stuhnutosti, sprevádzaný pulzujúcou odozvou, objaví opäť. Hoci ľahší pohyb bolesť zmierni, dlhšie státie ju môže zhoršiť. 

Nečakajte!

Ak sa objaví zápal plantárnej fascie, treba ho riešiť čo najskôr. Mnohí však čakajú, kým bolesť prejde. Ak by začali problém riešiť v začiatkoch, pravdepodobne by sa ho mohli zbaviť už v priebehu niekoľkých dní. Podcenenie problému by mohlo spôsobiť zhoršenie zápalu až do takej miery, že si bežec tenisky neobuje aj niekoľko mesiacov. 

Preč s bolesťou

Existuje viacero spôsobov, ako možno zmierniť bolesť. Pomôže napríklad pravidelné jemné naťahovanie Achillovej šľachy a plantárnej fascie, či obmedzenie používania starších obnosených tenisiek, ktoré už neplnia funkciu tlmenia. Úľava by prišla aj po menej častom nosení vysokých podpätkov.

Jedným z efektívnych riešení je kúpa ortopedických vložiek, ktoré poskytnú podporu klenbu nohy. Vložky MEDICOVI podporujú aktívny pohyb šliach a svalov chodidla. Poskytujú tzv. terapiu vodnými vlnami, ktorá je veľmi efektívna na zníženie alebo odstránenie bolesti v päte. Zabezpečí okamžité silné a dynamické odľahčenie povrchu chodidla, vďaka vysoko účinnej senzorickej masáže vlnami vody zvýšenie a prekrvenie chodidla a nohy a zlepšenie rovnováhy.

Spoločnosť MEDICOVI počas 20 rokov svojej existencie na trhu vyrobila desiatky tisíc ortopedických vložiek, ktoré majú unikátny dizajn a prinášajú okamžité výsledky.

Viac sa dočítate o ortopedických vložkách na https://www.medicovi.sk

Ortopedické vložky MEDICOVI-D40 využijete pri väčších bolestiach chodidiel a ocenia ich aj pacienti so sklerózou multiplex, cukrovkou a artrózou. (FOTO: red)
Zobraziť galériu (3)
Ortopedické vložky MEDICOVI-D40 využijete pri väčších bolestiach chodidiel a ocenia ich aj pacienti so sklerózou multiplex, cukrovkou a artrózou. (FOTO: red)  (Zdroj: red)

Ortopedické vložky MEDICOVI Twin-Heels poskytnú úľavu hlavne pri bolestiach päty a bolestiach prednej časti chodidla. (FOTO: red)
Zobraziť galériu (3)
Ortopedické vložky MEDICOVI Twin-Heels poskytnú úľavu hlavne pri bolestiach päty a bolestiach prednej časti chodidla. (FOTO: red)  (Zdroj: red)

Viac o téme: PR článokPlantárna fasciaBolesť pätyOrtopedické vložky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9