SYROVÝ poklad zo slovenských SALAŠOV: Čo sa STANE vo vašom tele, keď si dáte OŠTIEPOK!

Zdroj: profimedia.sk
2021-04-26 12:00:00

V záplave syrov z dovozu mnohí zabúdajú na poklad, ktoré ponúka naša krajina. Tradičné slovenské syry. Vôňa slovenskej bryndze, parenice a oštiepku je lákavá a neraz jej podľahnú aj tí, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl. Avšak nejde až o taký veľký prehrešok!

Oštiepok patrí medzi chránené európske výrobky. Ide o o polotvrdý, polotučný syr v tvare vajca, ktoré je ozdobené ornamentmi. Ponorením do slanej vody sa z oštiepku stáva delikatesa s tradičnou nezameniteľnou chuťou. Vyrába sa z ovčieho alebo kravského mlieka a môže byť parený alebo neparený a tiež údený alebo neúdený. Nachádza sa v ňom 58 až 78 percent sušiny a 26 až 39 percent ruku v sušine. Ide o mimoriadne trvanlivý výrobok so všestranným využitím. 

Čítajte tiež: BOLESŤ v mieste vpichu po OČKOVANÍ proti covidu dá zabrať: Ako ZMIERNIŤ častú reakciu?

Čím je výnimočný? 

Čo sa týka výživy a prínosu pre ľudský organizmus, je dôležité si vybrať, či to bude oštiepok z ovčieho alebo kravského mlieka. Víťaz je jednoznačný. Treba dať prednosť ovčiemu mlieku, ktoré obsahuje množstvo minerálnych látok, ako napr. vápnik, fosfor, horčík, sodík a zinok. V kombinácii s mastnými kyselinami má vyšší obsah tuku, čím tak optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu. Taktiež sa v ňom nachádzajú vitamíny, vrátane B, A, D a E a výhodou sú ľahko stráviteľné bielkoviny. 

Ovčie mlieko sa môže pochváliť až trojnásobne vyššími hodnotami vitamínu B12 v porovnaní s kravským. To však nie je všetko. Vitamínu B1 má až päťnásobok a zinku, ktorý je dôležitý pre krásnu a zdravú pokožku, štyrikrát viac. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že dvojnáobné množstvo tukov je skôr nevýhodou, opak je pravdou. Možno v ňom nájsť tri vitamíny rozpustné v tuku – A, D a E. Ich obsah je vo väčšom množstve ako v prípade kravského alebo kozieho mlieka. Ovčie mlieko vyniká tiež bielkovinami s rôznymi aminokyselinami vrátane esenciálnych, ktoré sú potrebné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr. 

Využitie v kuchyni

Najčastejšie sa oštiepok používa na grilovanie. V studenej kuchyni ho mnohí ocenia na prípravu rôznych syrových mís a šalátov. Možno ho pripraviť v trojobale. Stačí ho naplniť podobne ako pri hermelíne napr. šunkou, obaliť ho v trojobale a vypražiť.

Recept na grilovaný oštiepok

Ingrediencie: 

  • 2 ks údený pološtiepok
  • 1 ks hlávkový šalát
  • 3 ks stredne veľké paradajky
  • 1 ks žltá paprika
  • 1/2 ks červená paprika
  • 4 PL olivový olej 
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup:

Polooštiepky pokvapkajte olivovým olejom. Následne ich zabaľte do alobalu a krátko pogrilujte. Dajte pozor na to, aby ste ho negrilovali príliš dlho, inak by sa roztopil. Zeleninu nakrájajte a pred podávaním ochuťte trochou olivového oleja, soľou a korením podľa chuti. 


Tagy:
zdravie syr oštiepok

2021-04-26 12:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia