Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koľko ROKOV života vám môže pridať alebo zobrať MANŽELSTVO? Toto vás PREKVAPÍ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Šťastie s pridanou hodnotou? Hoci niektorí majú už len pri vyslovení slova "záväzky" zimomriavky na tele, mali by si to premyslieť. Manželstvo má totiž pozitívny vplyv aj na ich zdravie.

Jedna štúdia ukazuje, že ľudia v manželstve majú o pätinu nižšiu pravdepodobnosť predčasnej smrti ako tí, ktorí ho neuzavreli. Podľa zistení vedcov za tým môže byť fakt, že do manželstva vstupujú zdravší ľudia, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlá pre štítnu ŽĽAZU: Zabudnite na tieto druhy ZELENINY!

Výhody hlavne pre mužov

Výskumníci analyzovali lekárske záznamy pol milióna ľudí v Ázii za posledných 15 rokov vo veku nad 50 rokov. Výsledky ukázali, že život v manželstve súvisí s 15 percent nižším úmrtím zo všetkých príčin v porovnaní so slobodnými ľuďmi. Najväčšiu výhody pritom má hlavne drsnejšie pohlavie. Ženatí muži totiž zaznamenali najväčší pokles úmrtnosti. Už predošlé výskumy dokázali, že muži menej riskujú, sú účastníkmi nehôd a konzumujú drogy či alkohol vtedy, keď sú ženatí. 

„Ochranný účinok“ je spôsobený faktom, že manželskí partneri sa vzájomne podporujú vo vyhľadávaní lekárskej pomoci a dodržiavaní liečby. Rovnako s manželstvom nastáva aj lepšia finančná situácia a životný štýl, ako dodávajú vedci. 

Štúdia z japonského národného centra pre rakovinu uviedla, že predošlé štúdie sa do značnej miery zamerali na populáciu západu. Podľa nich majú manželstvá vo východnej Ázii „výrazné črty“ vrátane väčšej pravdepodobnosti spolunažívania so širšou rodinou. 

Koľko ROKOV života vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziká u nezadaných

Vedci analyzovali údaje o 623 140 ľuďoch, ktorí mali v priemere 54 rokov a boli z Asia Cohort Consortium. Ide o biobanku, ktorá zhromažďuje údaje o zdravotnom stave o 1 milióne ľudí na kontinente. Odborníci sa pozreli aj na ich rodinný stav. Výrazná väčšina bola v manželstve. Tých bez sobáša označili ako slobodných, avšak veľa ľudí bolo ženatých či rozvedených alebo vdovy. 

Počas 15 rokov štúdie zaznamenali 123 264 úmrtí. Najviac prípadov súviselo s rakovinou (41 362), cerebrovaskulárnymi ochoreniami (14 563) a respiračnými ochoreniami (13 583). 

Nezadaní mali o 17 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na choroby obehového systému. Ide najmä o infarkty, srdcové zlyhania a ostatné problémy so srdcom. Rovnako čelili 19 percent vyššej úmrtnosti kvôli externým príčinám, ako sú nehody alebo zranenia. 

Výsledky ukázali aj 14-percentné riziko respiračných chorôb vrátane pľúcnych ochorení a astmy. Rakovina predstavovala 6-percentné riziko úmrtí. Dokonca aj ľudia so základnými ochoreniami, ako je rakovina, cukrovka a vysoký krvný tlak, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie, ak budú ženatí.

I keď vedci vravia, že štúdia našla koreláciu, nemá to príčinnú súvislosť. 

Zaujme vás: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

Ďalšie zaujímavé zistenia

Ľudia, ktorí sú chudobnejší a majú základné zdravotné problémy, môžu mať menšiu pravdepodobnosť, že budú vybraní do manželstva. Vedci tiež povedali, že ich záver nemusí byť spôsobený samotným stavom manželstva, ale životom s partnerom. Skoršie štúdie zase zistili, že ľudia majú lepšie zdravie, ak žijú s inou osobou, v porovnaní s tými, ktorí žijú sami.

Koľko ROKOV života vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšia analýza tiež odhalila, že ženy mali oveľa menší prínos, čo sa týka úmrtnosti, ak boli vydaté. Vedci tvrdia, že to môže byť spôsobené tým, že domáca práca je v ázijských manželstvách rozdelená nerovnomerne a ženy čelia väčšej záťaži v oblasti starostlivosti o deti, čo „môže pôsobiť proti zdravotným prínosom manželstva“. Tiež naznačili, že to môže byť tým, že slobodné ženy majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať prácu, a preto budú mať viac peňazí a lepšie zdravie.

Viac o téme: ZdravieManželstvoPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9