Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NAJHORŠIE jedlá pre štítnu ŽĽAZU: Zabudnite na tieto druhy ZELENINY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Maličký orgán s veľkou zodpovednosťou! Štítna žľaza ovplyvňuje mnoho orgánov v ľudskom tele. Jej funkčnosť môže byť však oslabená vplyvom stravy, ktorú konzumujeme. 

Štítna žľaza je malý orgán motýlikovitého tvaru, zložený z dvoch lalokov. Umiestnená je v krku, odkiaľ riadi celé telo. Jej hlavnou funkciou je produkcia hormónov. Riadi nervový systém a svalstvo, ovplyvňuje rast, vývoj aj metabolizmus. Ak správne funguje, má pozitívny vplyv na srdce aj fertilitu ženy, dohliada nad tehotenstvom a správnym vývojom plodu. Ak človek trpí ochorením štítnej žľazy, je to preto, že produkuje príliš veľa alebo málo hormónov, ako sa píše na eatthis.com

Čítajte tiež: Sľubný KANDIDÁT na liečbu rakoviny? OVOCIE s porovnateľnými ÚČINKAMI ako známy liek!

Keď neposlúcha 

Existuje niekoľko typov ochorení štítnej žľazy, ako je hypertyreóza, hypotyreóza, tyreoiditída a Hashimotova tyreoiditída, z ktorých všetky môžu byť spôsobené rôznymi vplyvmi, ako nedostatok jódu alebo dokonca genetikou. Podľa registrovanej dietologičky Molly Hembreeovej najčastejším ochorením štítnej žľazy je jej nedostatočná činnosť teda hypotyreóza.

„Často je sprevádzaná náhlym prírastkom hmotnosti," konštatovala.

Ak spozorujete, že ste z ničoho nič pribrali, hoci sa zdravo stravujete a cvičíte, mali by ste sa o tom porozprávať so svojim lekárom. Je totiž pravdepodobné, že štítna žľaza nefunguje tak, ako má. Na jej účinok vplýva dokonca aj jedlo, ktoré jeme. 

NAJHORŠIE jedlá pre štítnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je pre ňu najhoršie? 

Pre štítnu žľazu sú najhoršie potraviny, ktoré obsahujú látky zvané goitrogény, ktoré narúšajú jej normálne fungovanie,“ konštatovala Hembreeová.

Podľa nej sem patrí nevarená brokolica, karfiol, kapusta, ale aj sója a proso. Hembreeová však tvrdí, že ak ich máte v obľube, negatívnych účinkov tejto zeleniny sa zbavíte tak, že ju jednoducho prevaríte.

„Tepelná úprava eliminuje jej nepríjemné účinky,“ vysvetlila.

Väčšina dietológov však radí úplne ich vylúčiť z jedálnička, ak vás trápia hormonálne problémy. Vyhnúť by ste sa mali aj rafinovanému cukru, vyprážaným jedlám a aj tak veľmi obľúbenej káve. V žiadnom prípade nezapíjajte lieky na štítnu žľazu kávovým mokom. 

Jedálniček pre zdravú štítnu žľazu 

Vyvážená strava zohráva dôležitú úlohu pri zameraní sa na problémy so štítnou žľazou. Aby správne fungovala, jedálniček by mal obsahovať jód, železo, selén, zinok. Samozrejme, všetko s mierou. Kde ich nájdete? 

Morské riasy a ryby sú skvelým zdrojom jódu. Kto ich nemá rád, postačia aj kvalitné mliečne výrobky. Zinok a železo zase nájdeme vo fazuli, ale aj vo vnútornostiach ako je pečeň. Chudé mäso je zdrojom dôležitého selénu. 

NAJHORŠIE jedlá pre štítnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Žena vyskúšala brokolicovú OČISTU: Takto to dopadlo, ZMENY na tele, ktoré NEČAKALA!

Jedálniček by tiež mal obsahovať listovú zeleninu, ovocie, orechy ako aj olivový, alebo kokosový olej. Vypiť by ste mali denne dva až tri litre tekutín, najmä čistú vodu. Dopriať si môžete špenát, cviklu, z ovocia jahody, banány, avokádo či marhule. 

Čomu sa treba vyhnúť? 

  • kapusta 
  • kel 
  • karfiol 
  • brokolica 
  • čínska kapusta 
  • pšeno 
  • semeno horčice 
Viac o téme: PotravinyZdravieJedloŠtítna žľaza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9