Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte chorú rohovku? Očné TESTY, ktoré odhalia ASTIGMATIZMUS v prostredí DOMOVA!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa tento očný stav prejavuje zhoršenou ostrosťou zraku a nedostatočným vnímaním detailov a kontrastov, nemusíte si uvedomiť, že sa to týka práve vás! Očné testy prezradia, či sa problém netýka práve vás. 

Astigmatizmus sa často vyskytuje pri iných problémoch so zrakom, ako je krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť, a spôsobuje rozmazané videnie. Vyskytuje sa vtedy, keď je rohovka nepravidelného tvaru alebo oblúk šošovky vo vnútri oka. Výsledkom je rozmazané videnie na akúkoľvek vzdialenosť, pričom môže viesť k bolestiam hlavy a nepríjemným pocitom v očiach, ako sa píše na eyerim.fi.

Očnú chorobu môžete odhaliť aj v prostredí domova! Stačia vám k tomu dva očné testy, ktoré ukážu, ako ste na tom s očami. 

Ako na to? 

Postup: 

  • Ak nosíte okuliare, dajte si ich dole 
  • Zatvorte alebo zakryte si jedno oko
  • Majte obrázok v minimálnej vzdialenosti 35 centimetrov od očí
  • Pozrite sa na obrázok nižšie

Čítajte tiež: TEST, ktorý odhalí chorobu: Spravte TOTO pred zrkadlom a dozviete sa pravdu!

Očný test 1

Máte chorú rohovku? Očné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: screenshot eyerim.fi)

Výsledok

Ak vidíte čiary rovnako ako na prvom obrázku vľavo, máte zdravé oči. Odborníka treba vyhľadať, ak vidíte niečo podobné, ako na druhom obrázku.
Zobraziť galériu (4)
Ak vidíte čiary rovnako ako na prvom obrázku vľavo, máte zdravé oči. Odborníka treba vyhľadať, ak vidíte niečo podobné, ako na druhom obrázku.  (Zdroj: screenshot eyerim.fi)

So zdravým zrakom by ste mali vidieť sériu kruhov s ostrým čiernobielym kontrastom. Ak vidíte skôr odtiene šedej farby ako čiernu alebo bielu a po celom obvode to vyzerá jednotne, mali by ste navštíviť svojho optometristu. Ak sa vám zdá, že vidíte len jednoliaty odtieň sivej, o to väčší dôvod ísť za odborníkom.

Očný test 2

Máte chorú rohovku? Očné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: screenshot eyerim.fi)

Ak vidíte niektoré čiary tmavšie alebo tenšie ako ostatné, zvážte, či by ste nemali ísť k očnému lekárovi.

Riešenie astigmatizmu

Astigmatizmus patrí medzi liečiteľné ochorenia zraku – laserovou operáciou, špeciálnymi kontaktnými šošovkami alebo aj dioptrickými okuliarmi.

V prípade očného problému vám môže optometrista poskytnúť okuliare alebo kontaktné šošovky, ktoré korigujú astigmatizmus zmenou spôsobu, akým sa svetlo dostáva do oka. Ďalším spôsobom liečby astigmatizmu je neinvazívny zákrok, pri ktorom pacient nosí súpravu špeciálne navrhnutých pevných kontaktných šošoviek, ktoré pomaly menia tvar rohovky. Alebo je možné podstúpiť laserovú operáciu, avšak to si vyžaduje siahnuť hlbšie do vrecka.

Zaujme vás: TEST s optickým klamom: Ak odhalíte OBRAZ, máte skvelý ZRAK i fungujúci MOZOG!

Testy však nepoužívajte na jednoznačnú samodiagnostiku! Berte ich s rezervou a príp. ako výstražné znamenie, že je čas navštíviť odborníka. Obzvlášť vtedy, ak ste u svojho očného lekára neboli viac ako jeden rok. 

Viac o téme: Test OčiPrevenciaAstigmatizmusOčná choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9