Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ponožky v sandáloch? Módny prešľap, ktorý vám môže zachrániť život

Na prvý pohľad módny prešľap, v skutočnosti však môže ochrániť zdravie.
Na prvý pohľad módny prešľap, v skutočnosti však môže ochrániť zdravie. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď sandále sú jedným zo symbolov leta, zároveň vzbudzujú nie práve najlepší dojem... Ponožky v sandáloch sú pre ženy doslova nočnou morou, považujú ich za trápne, smiešne a nechutné. Hoci v móde nemajú svoje miesto, majú svoje opodstatnenie zo zdravotnej stránky!

 

Napriek tomu, akú majú reputáciu, niektorí sa ich nevzdávajú, čo je známe hlavne u našich bratov Čechov. Ponožky v sandáloch sú u nich typické.. Aj keď sa tomuto módnemu faux pax mnohí smejú, v skutočnosti môže chrániť ľudské zdravie, ako píšu novinky.cz.

Čítajte tiež: Tajomstvá, ktoré o človeku prezrádza jeho nos: Odhalí ich týchto šesť znakov

Paradoxne to tvrdí český vedec prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc., z Univerzity Tomáše Bati v Zlíně. Po vykonaní niektorých svojich výskumov prišiel na to, že zlúčenina obsahujúca chróm, ktorá sa používa pri spracovaní kože pri výrobe sandálov môže predstavovať riziko pre naše zdravie. Chróm sa v zlúčenine nachádza v neškodnej forme, ktorá sa však za určitých okolností môže zmeniť na silnejšiu formu, ktorá je karcinogénna! Podľa odborníka nejde o veľký problém, avšak nemal by sa ignorovať.

K zmene chrómu na silnejšiu formu môže dôjsť vtedy, keď si topánky ošetrujeme rôznymi prostriedkami, napr. proti plesniam, ktoré obsahujú oxidačné činidlo. Údajne sa tak stáva aj počas búrky, kedy sa v ovzduší zvýši koncentrácia reaktívneho ozónu. Vtedy sa chróm dostane do organizmu!

Kto je ohrozený?

Imunitný systém u zdravého človeka si dokáže poradiť s chrómom a organizmus ho bez problémov vylúči. Pozor by si však mali dávať hlavne tí, ktorí majú oslabení imunitný systém. Vtedy stúpa riziko, že sa ich organizmus nezbaví chrómu tak, ako by mal a ohrozí ich zdravie.


Neskutočné, ako sa dá ochrániť pred chrípkou: Odpoveď nájdete v šálke! 


Taktiež ženy by mali byť obozretné. Chróm v silnejšej forme u nich zvyšuje nebezpečenstvo rakoviny močového mechúra a močových ciest. Preto by mali v lete chodievať v sandáloch radšej naboso.

Odborník odporúča nosenie ponožiek v sandáloch tým, ktorí si kúpili topánky na trhoch. Tie totiž obvykle obsahujú plasty a podobné materiály. Nedisponujú certifikátom, ktoré garantujú zdravotnú nezávadnosť. Obuv na trhoch tak môže obsahovať zdraviu škodlivé látky, ktoré môžu vyvolať nepríjemné problémy, napr. ekzémy.

Radšej na boso

Podľa profesora Kolomazníka nie je na škodu uprednostniť chôdzu na boso. Je veľmi zdravá, no treba sa vyhýbať bosej chôdzi na miestach, kde jazdí moc áut. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9