Neskutočné, ako sa dá ochrániť pred chrípkou: Odpoveď nájdete v šálke!

Šálka čau vás ochráni pred chrípkou!
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-29 15:30:00

Keď trpíte chrípkou, ktorú sprevádzajú bolesti v krku, kašeľ a upchatý nos, chcete sa jej zbaviť odpočinkom a zvýšeným príjmom vitamínu C. Avšak podľa nového výskumu môže byť lepšie riešenie ukryté na dne šálky alebo vo vašom stojane na víno!

Štúdia vedená vedcami na Fakulte medicíny na univerzite vo Washingtone zistila, že zlúčenina obsiahnutá v potravinách, ako je červené víno, čierny čaj a čučoriedky, môže pomôcť črevným baktériám bojovať proti infekciám a predchádzať závažnej chrípke. Výskum bol publikovaný v časopise Science.

Čítajte tiež: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Metabolit, ktorý chráni imunitný systém

Na základe vykonaného testu na myšiach výskumníci vysvetlili, že flavonoidy nachádzajúce sa v spomínaných produktoch pracujú s určitým črevným mikriobiómom - clostridum oribiscidens - na vytvorení metabolitu, ktorý zvyšuje imunitnú odpoveď. V dôsledku toho sa symptómy chrípky zmenšujú a čas, ktorý je potrebný vyliečenie, je kratší.

"Metabolit sa nazýva desaminotyrozín, inak známy ako DAT. Keď bol myšiam podaný DAT a potom ich infikovali chrípkou, zažili oveľa menšie poškodenie pľúc, než ostatné, ktoré neboli liečené DAT," dodala autorka štúdie Ashley Steedová.

Hoci pľúca myší ošetrených s DAT neboli tak poškodené, ich hladiny infekcie boli identické s myšami, ktoré neboli liečené DAT.

"Dokázali sme identifikovať aspoň jeden typ baktérií, ktorý používa tieto zlúčeniny na zvýšenie interferónu, signalizačnej molekuly, ktorá napomáha imunitnej odpovedi. Týmto spôsobom sa zabránilo poškodeniu pľúc súvisiaceho s chrípkou u myší. Takéto poškodenie často spôsobuje závažné komplikácie, ako je zápal pľúc u ľudí. Mikróby a DAT nezabránili samotnej infekcii chrípky, myši stále mali vírus. Avšak DAT udržiaval imunitný systém pred poškodením pľúcneho tkaniva," upozornil  profesor patológie a imunológie Thaddeus Stappenbeck.

Flavonoidy sú kľúčom

"Už roky sa predpokladá, že flavonoidy majú ochranné vlastnosti, ktoré pomáhajú regulovať imunitný systém v boji proti infekciám. Flavonoidy sú bežné v našej strave a nejde o žiadnu novinku. Naša štúdia však prišla na to, že flavonoidy pracujú s črevnými mikróbmi, aby nás chránili pred chrípkou a inými vírusovými infekciami. Hoci je potrebný ešte ďalší výskum, naše výsledky sú zaujímavé," povedala autorka štúdie Ashley Steedová.

Skôr, než sa pustíte do fľaše vína, je dôležité poznamenať, že tento výskum sa má ešte vykonať priamo na ľuďoch s príznakmi chrípky. Konečný účinok, ktorý majú potraviny obsahujúce flavonoidy, na to, aby ste sa cítili lepšie, zostáva nejasný..

2017-08-29 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia