Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová Putinova mapa ukazuje plán útoku Ruska na Pobaltie: NATO by nemalo šancu!

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ako analyzuje americký think tank, Vladimir Putin by mohol po páde frontu na Ukrajine bez väčšieho odporu napadnúť pobaltské štáty. Putinova mapa ukazuje plán ruského útoku.

Vladimir Putin už viac ako dva roky vedie svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine. Nie je jasné, ako dlho môže Ukrajina naďalej odolávať ruskému útočníkovi bez čoraz vzácnejších zbraní dodávaných zo Západu. Strach z ďalšieho útoku Vladimíra Putina na Európu pretrváva od začiatku ukrajinskej vojny. Odvtedy sa špekuluje o tom, ktorá krajina by sa teoreticky ešte mohla nachádzať na Putinovom „zozname dobyvateľov“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 785 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putin po víťazstve Ukrajiny napadne pobaltské štáty

Ako sa teraz dá prečítať v teoretickej analýze amerického think tanku „Institute For The Study Of War“ (ISW), Putin „napadne pobaltské štáty“ tak, aby Veľká Británia a USA „už nemohli reagovať“. Strategické Putinove mapy zverejnené ISW ukazujú, že v prípade porážky Ukrajiny na bojisku by východné krídlo NATO voči Rusku bolo vážne ohrozené. Pre experta na ISW Fredericka W. Kagana existuje teoretická možnosť, že „ruské tankové a výsadkové jednotky zaberú samotné pobaltské štáty“.

Nová Putinova mapa ukazuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ISW)

Putinova mapa ukazuje, ako Rusko útočí na Estónsko, Lotyšsko a Litvu: NATO nemá šancu

Analýza prichádza s varovaním, že kolapsu ukrajinského frontu môže zabrániť iba obnovená a zvýšená podpora zo strany Spojených štátov. V tomto prípade, varuje Kagan, by spojenci v NATO ako Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko a Nemecko už nestihli reagovať na Putinov postup proti Pobaltiu. Kagan pokračoval: "Ruský postup sa zrýchli bez rýchlej americkej akcie. Rusi využívajú svoju výhodu a pomaly, ale vytrvalo postupujú v niekoľkých sektoroch frontu. Od začiatku tohto roka ruské sily dobyli vyše 360 ​​kilometrov štvorcových."

Nová Putinova mapa ukazuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ISW)

Takto by prebiehal Putinov útok na Pobaltie

ISW odhaduje, že Rusko by uprednostnilo prerušenie priepasti Suwalki, ktorá vedie medzi severozápadným Bieloruskom (okolo Grodna) a ruskou exklávou Kaliningrad, aby zabránilo NATO v posilňovaní alebo obnovovaní zásob pobaltských štátov. Moskva by sa potom pokúsila spustiť ofenzívu s ruskými tankovými a výsadkovými jednotkami tak rýchlo, že by spojenci v NATO dokázali reagovať len s ťažkosťami.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinPobaltie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu