Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OMYL, ktorému verí väčšina spotrebiteľov: Niektoré opaľovacie krémy nezaručia, čo sľubujú

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí z nás pri opaľovaní siahajú po vodoodolných krémoch s vyšším ochranným faktorom. Veríme, že krém je dostatočne silný a pokožku si ním stačí ponatierať raz, maximálne dvakrát počas opaľovania či pobytu pri vode. Realita však môže byť iná.

Ako v článku informuje BBC, niektoré vodoodolné krémy nemusia zaručiť to, čo na obale sľubujú. Po 40 minútach v slanej morskej vode sa totiž z tela môže zmyť takmer 60 percent opaľovacieho krému. Ochranný účinok pred škodlivým žiarením sa tak po kúpaní čiastočne vytráca, a keď vyjdete z vody, mali by ste sa natrieť znova.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Ochrannú funkciu opaľovacích krémov však znižujú aj ďalšie faktory, ako pot alebo trenie pokožky o uterák či odev. Odborníci dovolenkárom radia, aby namiesto slnenia sa na priamo slnku radšej vyhľadávali tieň a chránili si pokožku aj pomocou trička a klobúka.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Výber opaľovacieho krému podľa fototypu

Podľa odborníkov by ste výber opaľovacieho krému mali prispôsobiť fototypu pokožky, o ktorom rozhoduje množstvo pigmentu (melanínu):

Čítajte viac: Dermatologička o opaľovacích krémoch: Tieto sú rýchlou cestou k spáleniu!

 

  • Najmenej melanínu majú ľudia s fototypom I. Ich pokožka je alabastrovo bledá, často s pehami, ryšavými vlasmi, na slnku vždy sčervenie, ľahko sa spáli a takmer nikdy sa neopáli. Títo ľudia by mali používať opaľovací krém s najvyšším faktorom 50+. Na slnku by mali pobudnúť len pár minút.
  • Aj ľudia s fototypom II majú veľmi svetlú pleť, blond alebo hnedasté vlasy a svetlé oči. Takisto by si mali zvoliť čo najvyšší ochranný faktor (50+) a na slnku by sa nemali zdržiavať dlho.
  • Fototyp III sa vyznačuje bledou pokožkou so snedším nádychom, tmavšími vlasmi a zväčša hnedými očami. Opaľuje sa ľahšie a spáli sa len zriedka. Ochranný faktor fototypu III. by mal byť dostatočne vysoký na to, aby pokožka dostala maximálnu ochranu. Siahnuť môžete po kréme s SPF (faktor ochrany proti slnečnému žiareniu) 30, prípadne nižšom.
  • Tmavšie fototypy, teda IV až VI, by takisto mali myslieť na ochranu pokožky, pretože rakovina kože sa môže týkať aj ich. Ak chcú svojej pokožke poskytnúť čo najvyššiu ochranu, môžu siahnuť aj po opaľovacom kréme s vyšším faktorom.
Viac o téme: OpaľovanieOpaľovací krémKúpanie v mori
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9