Zahodíme opaľovacie krémy? Zmena správania pod vplyvom slnečného žiarenia!

Opaľovací krém nám poskytne spoľahlivú ochranu pred slnečným žiarením!
Zdroj: profimedia.sk
2017-06-15 06:00:00

Koža je len jedna.. Preto by sme nemali zabúdať na slnečnú ochranu, ktorú si vyžaduje nielen v letnom období. Tú mu zabezpečíme prostredníctvom opaľovacieho krému, ktorý si poradí s nebezpečným slnečným žiarením. Vedci však upozorňujú na prítomnosť látky, ktorá mení svoje správanie!


Vedci z centra výskumu toxických látok v prostredí (RECETOX) Masarykovej univerzity v Brne bijú na poplach! Upozorňujú na prítomnosť látky s názvom etylhexyl metoxycinamát (EHMC) v opaľovacích krémoch, ktorá sa pod vplyvom ultrafialového žiarenia správa inak, je nestabilná a môže spôsobiť poškodenie ľudskej DNA, ako sa píše na novinky.cz. Táto látka sa nachádza tiež v denných pleťových krémoch. Pozor by si však mali dávať aj tí, ktorí používajú laky na vlasy a parfumy.

Je zaujímavé, že spomínaná látka by mala pokožku chrániť pred slnečným žiarením, pritom pod jeho vplyvom robí pravý opak. A môže to byť ešte horšie! Hrozí totiž poškodenie ľudského genómu. Dobrou správou je, že sa látka postupne prestáva používať vo výrobkoch dennej starostlivosti.


Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!


Nebezpečné mutácie v genóme

Vedúci odborného tímu výskumníkov Pavol Čupr upozorňuje, že sa skúmali vlastnosti tejto látky, nie jej biologické účinky po premene. Po tom, čo sa odborníci zamerali na túto oblasť, prišli so zarážajúcim zistením - v laboratórnych testoch vykazuje látka výrazný genotoxický efekt.

Ako dodala doktorantka Anežka Sharma, ktorá sa podieľala na výskume, látka môže poškodzovať DNA človeka a potenciálne mu spôsobiť mutácie v genóme, ktoré by mohli vyvolať závažné ochorenia.

Výskumníci pozorovali genotoxické účinky na bakteriálnych i ľudských bunkách. Podľa vedúceho výskumného tímu je potrebné prehodnotiť používanie tejto látky. Odborníci sú za to, aby o výsledkoch výskumu vedeli i napr. inštitúcie, zaoberajúce sa vplyvom látok na človeka v rámci Európskej únie.

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

2017-06-15 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia