Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-07 06:00:00

Ľudové predstavy o škaredom materskom znamienku sú na kreativitu rakoviny krátke. Karcinóm kože nemusí bolieť, a dokonca nemusí byť ani vidieť. Môže rásť nepozorovane a ozvať sa vo chvíli, keď to nečakáte.

 

Rakovina kože je v posledných rokoch na vzostupe a s ňou rastie aj potreba častejších preventívnych kontrol u lekára. Na riziko ochorenia a jeho prevenciu každoročne upozorňuje Európsky deň melanómu, ktorý tento rok pripadá na 15. mája 2018. Súčasťou kampane je skríning a preventívne vyšetrenia materských znamienok v dermatovenerologických ambulanciách po celom Slovensku od 7. do 17. mája počas ordinačných hodín lekárov.

Čítajte viac: FOTO kozmetickej vady, ktorú žena (40) dlho podceňovala: Maskovala sa ňou zdrvujúca choroba

„V roku 2017 sa len v rámci vyšetrení počas kampane Euro Melanoma Day na Slovensku diagnostikovalo 21 malígnych melanómov, 58 bazaliómov a 4 spinaliómy,“ hovorí docent Dušan Buchvald, prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti. Dodáva, že melánom je zákerný najmä vo svojej mnohotvárnosti - môže mať rôzne sfarbenie od hnedej po čiernu, dokonca sa v ňom môže objaviť aj červená, modrá a biela.

Čítajte viac: Mýty o opaľovacích krémoch, ktoré prekvapia: Spáliť sa dá aj cez oblečenie!

„Jestvuje dokonca melanóm, ktorému chýba pigment (amelanotický melanóm),“ dopĺňa. Melanóm máva pomerne často nepravidelný tvar, rozstrapkané, zubaté okraje a počas rastu sa mení. Obyčajne sa vyznačuje aj väčším priemerom ako bežné znamienko – presahuje 5-6 milimetrov.

Na rakovinu však môže upozorňovať aj nehojaca sa lézia na koži a melanóm sa môže ukrývať aj pod nechtom, na oku či slizniciach. Miestom jeho výskytu tiež môže byť pokožka hlavy, plôšky nôh a genitálie.

Nielen z materského znamienka

Ako upozorňuje onkodermatologička z Národného onkologického ústavu Desana Borecká, „len tretina melanómov vzniká z materského znamienka či iných pigmentových névov.“ Nádor môže vzniknúť aj na bežnom kúsku kože, pričom nemusí súvisieť ani so slnečným žiarením, ktoré je zodpovedné za 60 až 90 percent melanómov.

Väčšina ľudí si myslí, že podozrivé znamienko vidno voľným okom. Nie je to však pravda. Problematické znamienko z úrovne kože nemusí vždy vystupovať, nemusí vyčnievať. Čím skôr však takéto problematické miesto odhalí odborník, tým ja šanca na úspešnú liečbu vyššia. Melanóm totiž môže metastázovať v priebehu niekoľkých mesiacov do mozgu, lymfatických uzlín, pečene, kostí a pľúc.

Medzi najohrozenejšie skupiny patria ľudia s veľmi svetlou pokožkou (fototyp I a II) alebo tí, ktorí majú na tele badateľne veľa znamienok. V prípade rodinného výskytu melanómu sa riziko jeho vzniku zvyšuje až 8-násobne.

Ako vyzerá problematické znamienko?

  1. Je asymetrické, nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar.
  2. Má rozstrapkaný, mnohotvárny okraj.
  3. Znamienko má viacero farebných odtieňov.
  4. Jeho priemer je väčší než 5 milimetrov.
  5. Ide o rastúce znamienko, ktoré bolo predtým ploché.
  6. Znamienko vyzerá zvláštne, inak ako ostatné v jeho okolí.
  7. Svrbí.
  8. Leskne sa.
  9. Je drsné na pohmat alebo sa ošupuje.
  10. Vyzerá ako nehojaca sa ranka.

„Malígny melanóm je veľmi zákerným nádorom pre svoju schopnosť rýchlej tvorby metastáz, ktoré sa navyše môžu objaviť aj niekoľko rokov po jeho chirurgickom odstránení. Vzniká z pigmentových buniek (melanocytov). Výskyt melanómu narastá viac ako výskyt akéhokoľvek iného zhubného ochorenia! Objavuje sa u stále mladších ľudí a hoci je v súčasnosti zvýšený záchyt melanómov vo včasných štádiách, úmrtnosť naň sa výraznejšie nemení. V Európe sa vyskytuje takmer 81-tisíc novodiagnostikovaných melanómov a takmer 16-tisíc úmrtí ročne,“ ozrejmuje doktorka Borecká s tým, že najvyššia incidencia malígnych melanómov je vo Švajčiarsku, Dánsku, Nórsku, Holandsku a Švédsku.

Dobrou správou je, že melánom v počiatočných fázach nádorového rastu môže byť plne vyliečiteľný – ak ho lekár postrehne na začiatku ochorenia. V prípade mladších ľudí (do 40 rokov) sa melanóm častejšie vyskytuje u žien a po 65. roku dvakrát častejšie u mužov, po 80. roku je u mužov až trikrát častejší ako u žien.

„Až dve tretiny melanómov vznikajú na klinicky normálnej koži, len tretina z pigmentových névov,“ pripomína onkodermatologička Desana Borecká. Častejšie sa týka ľudí žijúcich v mestách a nemusí mať priamu súvislosť s množstvom slnečnej expozície. Za najrizikovejšie odborníci považujú občasné, ale intenzívne vystavovanie sa slnečnému žiareniu, a to najmä v detstve. Alarmujúci je zároveň fakt, že až 80 percent celoživotnej dávky UV-žiarenia zachytí pokožka prv, než prekročíme 20. rok života!

Nemelanómová rakovina kože

Najčastejším druhom rakoviny u kaukazského etnika je tzv. nemelanómová rakovina kože, ktorej výskyt každoročne narastá o 10 percent (v roku 2010 ju diagnostikovali 2 685 mužom a 2 909 ženám).

Do tejto kategórie spadá aj spinalióm. Raným štádiom skvamocelulárneho karcinómu, spinaliómu, je aktinická keratóza, ktorá má priamy súvis s pôsobením slnečného žiarenia. „Objavuje sa v oblasti čela, plešiny, uší, tváre, predlaktí a chrbtov rúk. Niektoré aktinické keratózy spontánne miznú, iné pretrvajú a malá časť sa mení skvamocelulárny karcinóm... ktorý je druhou najčastejšou rakovinou kože kaukazského etnika,“ spresňuje doktorka Katarína Poláková z Dermatovenerologickej ambulancie v Onkologickom ústave sv. Alžbety.

Bazalióm nemusí metastázovať

Najbežnejšie sa kožní lekári stretávajú s bazaliómom, resp. bazocelulárnym karcinómom, ktorý zvykne rásť pomaly a metastázuje zriedkavejšie. „Tvorí viac ako 70-80 percent všetkých nemelanómových nádorov kože. Ak je však nerozpoznaný alebo nesprávne liečený, dokáže deštruovať rozsiahle partie kože i štruktúry pod ňou,“ približuje kožná lekárka. Častejšie postihuje mužov a súvisí s občasnou, ale intenzívnou expozíciou UV-žiareniu či spálením pokožky.

Bazalióm má viacero podôb, môže sa objaviť na hlave, krku či hornej časti chrbta, kde podľa doktorky Kataríny Polákovej pripomína kopulovitý uzlík sklovitého vzhľadu s nepravidelne vinutými cievkami na povrchu. Ak sa vyskytne na mihalniciach alebo v hornej časti tváre, vyzerá ako modrosivý uzlíček s drobnými roztrúsenými cievkami. Takisto na seba môže upozorňovať v podobe šupinatého plochého ložiska s ružovou až červeno-hnedou farbou s vláknitým okrajom, ktoré pripomína ekzém.

„Agresívnou formou ochorenia je sklerotizujúci bazalióm, ktorý pripomína žlto-belavú sklerotickú jazvu, má málo viditeľných žiliek a jeho ohraničenie sa nedá presne určiť, pretože v skutočnosti býva tento bazalióm väčší ako jeho viditeľné okraje. Ďalší, ulcerujúci bazalióm, môže postihnúť chrupavku aj kosť. Tieto nádory sú nebolestivé, takže pacient ich často ignoruje,“ dopĺňa lekárka.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina kože melanóm bazalióm spinalióm

2018-05-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia