Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolieva vás hlava? Môžu za to aj tieto bizarné príčiny!

Bolesť hlavy môže prísť z ničoho nič, len tak. Možno ani neviete prečo vás bolí.
Bolesť hlavy môže prísť z ničoho nič, len tak. Možno ani neviete prečo vás bolí. (Zdroj: thinkstock.com)

Vo väčšine prípadov viete, z čoho vás bolí hlava. Príliš veľa alkoholu, príliš málo spánku, dehydratácia, únavný deň. Proste, hlava bolí a je znakom, že niečo nie je dobre. Verte či nie, existujú aj bizarnejšie dôvody bolesti hlavy. Napríklad dámska kabelka!

Príčiny bolesti hlavy môžu byť viaceré. O tých najzvláštnejších hovorí Naomi Sofer, fyzioterapeutka.

Za všetko môže vaša kabelka

Kabelka je síce estetickým doplnkom každej ženy, je odkladacím priestorom každej mamy, je labyrintom pre každého muža. Je praktická a užitočná, no dokáže spôsobiť nemalé problémy. Ak si do nej naložíte príliš veľa, môže vás zaťažiť a spôsobiť vám bolesť hlavy.

Obmedzte preto záťaž, majte v nej vždy iba veci, ktoré potrebujete. Ak budete totiž nosiť v taške všetko, aj nepotrebné veci a nosíte kabelku na ramene, budete neprirodzene zatažovať telo. 

Riešenie?

Skúste ísť s trendami a noste batoh. Zmestí sa vám tam všetko, čo potrebujete a v prípade, ak z práce či do práce nosíte notebook alebo do školy potrebujete veľa kníh, batoh bude najlepšia možnosť. Inak pomôže cvičenie, akupunktúra alebo strečing.

Beriete príliš veľa tabletiek proti bolesti

Je to síce paradox, ale čím viac tabletiek proti bolesti budete brať, tým to môže byť horšie. Nadmerné užívanie liekov totiž môžu spôsobiť bolesť hlavy. A budú prichádzať v pravidelných intervaloch. A verte či nie, ani tie tabletky vám nepomôžu.

Riešenie? 

Lekári radia, že ak prestanete brať lieky, zatiaľ čo vaše bolesti stále pretrvávajú, lieky z organizmu „odídu“ do 10 dní a polepší sa vám. Aspoň dúfajme.

Nesprávne cvičenie

Počasie vonku nám už nedovoľuje robiť toľko voľnočasových aktivít ako cez leto. Stále častejšie teda chodíme do fitness centier a posilujeme. Nesprávne dvíhanie závaží spojené so zlými dýchacími technikami môžu byť dôvodom na bolesť hlavy. Námahová bolesť hlavy vzniká vtedy, keď dvíhate závažie, zadržiavate dych a ste viditeľne červený v tvári. Zvyšuje sa krvný tlak a ten môže bolesť hlavy iba zhoršiť.

Riešenie?

Vždy pri námahe pri zdvíhaní činiek vydýchnite.

Veľa sedíte

Sedenie „stojí“ za vznikom viacerých ochorení. Od obezity až k obyčajnej bolesti hlavy. Sedenie spôsobuje bolesť hlavy preto, lebo sme v polohe kde je brada „pripichnutá“ k hrudi, takže sa vyvíja tlak na krk, na kĺby čo vedie k cervikokraniálnemu syndrómu.

Riešenie?

Posaďte sa rovno, nohy dajte na podlahu, bradu mierne vtiahnite dovnútra. Predstavte si, že ste bábka, ktorá má krk aj hlavu na špagátiku a jemným ťahom nahor zdvihnite hlavu.

Doma by ste čo najmenej času mali tráviť na pohovke a vždy keď sa vám žiadna, ponaťahujte sa.

Na vine je budík!

Znie to nepravdivo, ale aj váš budík vám môže spôsobiť bolesť hlavy. Nie preto, že zvoní a vy nie ste poriadne vyspatý.

Pulzujúce bolesti hlavy väčšinou postihujú ľudí nad 60 rokov a svoj stav by mali konzultovať s lekárom.

Riešenie?

Dodržiavať pitný režim, prechádzať sa čo najčastejšie po vonku, pravidelne cvičiť, čo má za následok zníženie a intenzitu bolesti hlavy.

Čítajte tiež: 10 prekvapivých faktov o kýchaní: Toto všetko o ňom zrejme neviete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9