Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedna z najčastejších chýb, ktorú robíme: Tuky patria do jedálnička!

Krásna a fit môžete byť aj v chladnom počasí.
Krásna a fit môžete byť aj v chladnom počasí. (Zdroj: Tlačová správa)

Zimné obdobie so sebou prináša nielen radosť z blížiacich sa Vianoc, ale aj zmeny pre náš organizmus. Najmä s prvými mrazmi je naše telo vystavené nadmernej záťaži. Ako zvládnuť začiatok zimy s noblesou?

Výživa nadovšetko

Zimné obdobie je v porovnaní s inými ročnými obdobiami pre našu pleť náročnejšie. Vietor a mráz môže zanechať na pokožke nežiaduce stopy. Kráse neprospievajú ani prudké zmeny teplôt pri prechode z vonkajších mrazov do prekúreného prostredia. Pleť sa viac vysušuje a sťahuje, v extrémnych prípadoch až olupuje.

Predchádzať tomu možno adekvátnou starostlivosť. Zvonku poctivou hydratáciou výživnými krémami, zvnútra dostatočným príjmom tekutín a vhodným jedálničkom. Okrem dostatku ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov či stopových prvkov, má na peknú a zdravú pleť vplyv aj optimálny príjem tukov v strave.

Tuk - priateľ človeka

Tuky sú prvé „na rane“, keď robíme škrty v jedálnych lístkoch s cieľom čo najrýchlejšie schudnúť. Robíme ale naozaj dobre? Aký dosah má na organizmus radikálne zníženie príjmu tukov?

„Určite to je jedna z najčastejších chýb, s ktorými sa stretávam vo svoje praxi. Tuky netreba vylúčiť z jedálnička, len si treba vybrať tie správne. Ich zníženie alebo vylúčenie zo stravy má za následok únavu, priberanie, alergie, zlý spánok, lámavé nechty, zlú kvalita vlasov, suchú pokožku, ale aj depresie a zlý spánok,“ hovorí známa výživová špecialistka Janka Trebulová.

Do svojho denného menu by sme mali preto zaradiť zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, obzvlášť omega-3.

„Tie nájdeme predovšetkým v morských rybách ako je losos, sleď, tuniak alebo makrela. Dobrým zdrojom omega-3 sú aj morské plody, chia semiačka, ľanový alebo repkový olej. Chybu neurobíme, ak si popoludní namiesto sladkej maškrty doprajeme hrsť vlašských orechov alebo chutné avokádo,“ radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.


Blíži sa nebezpečné obdobie, ktoré nám dá zabrať: Zachráňte si život!


Silná imunita = priorita č. 1

Sprievodným javom chladného počasia je aj nádcha, kašeľ, kýchanie či nebodaj chrípka. Predstava upchatého nosa a haldy vreckoviek počas vianočných sviatkov určite ani jednu z nás nefascinuje. O dôležitosti dostatočného príjmu vitamínov a minerálov čítame denne, kdesi v závetrí záujmu pritom ostávajú omega-3 mastné kyseliny.

Pritom ide o nemenej hodnotné látky, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu.

Nedostatočný príjem omega-3 spôsobuje zníženie obranyschopnosti organizmu. To má za následok vyšší sklon k infekčným ochoreniam, pomalé hojenie rán alebo kvasinkové infekcie,vysvetľuje Béderová.

Viaceré štúdie potvrdili, že omega-3 pozitívne ovplyvňujú rýchlosť imunitnej reakcie a skracujú priebeh zápalových procesov. Preto na príjem týchto zdravých tukov nesmieme zabúdať obzvlášť v zime, kedy je naša imunita krehkejšia. Imunitný systém si vyžaduje dodržiavať zásady zdravej životosprávy v podobe racionálneho jedálnička a fyzickej aktivity. Podľa doktorky Béderovej nesmieme ani v chladnom počasí zabúdať na pobyt na čerstvom vzduchu. Nemej dôležité je popri každodennom zhone dopriať si odpočinok a dostatok spánku.

O tom, že cesta ku zdraviu a kráse vedie cez obyčajné tuky, vie aj Zuzana Vačková. Sympatická herečka miluje ryby a avokádo, prirodzené zdroje omega-3.

Omega-3 mastné kyseliny prospievajú mojej pleti, očiam, dobrej pamäti a celkovo ma udržujú v dobrej kondícii,“ pochvaľuje si naša popredná herečka, ktorá vďaka omega-3 žiari pred kamerami aj mimo nich.

Cesta ku kráse a zdraviu

Ak vám ryby nechutia, na orechy máte alergiu a avokádo nie je vaším obľúbeným ovocím, ďalším plnohodnotným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú kvalitné výživové doplnky, ktoré pochádzajú z čerstvých nórskych lososov, čo zaručuje ich dobrú absorpciu a takmer stopercentnú využiteľnosť na rozdiel od omega-3 z rastlinných zdrojov. Na pokrytie dennej dávky vám pritom stačí užiť dve kapsuly. Ich nezanedbateľnou výhodou je, že ich pri prehĺtaní necítite, pretože sa rozpúšťajú až v črevách.

OmegaMarine Forte+ je navyše obohatený o vitamín D3 pre ešte komplexnejšiu starostlivosť o Vaše zdravie! Priaznivo pôsobí na imunitu, zuby a normálnu funkciu svalov. Rovnako prispieva k správnemu vstrebávaniu omega-3 do ľudského organizmu.

Čítajte tiež: Zlozvyk, ktorým sa okrádate o veľa: Nie je jedno, kedy sa má piť čaj!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9