Tvária sa ako zdravé potraviny, no ako je to s nimi v skutočnosti?

Tvária sa, že sú zdravé. Ale ako to s nimi v skutočnosti je?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-13 06:00:00

Sú zdravé, odporúčané, nahrádzame nimi bežné potraviny. Sú ale naozaj až také zdravé, ako sa tvária? Je opodstatnené vymeniť obyčajné kravské mlieko za mandlové a piť kokosovú vodu vo väčšom množstve ako pitnú?

Kokosový olej

Kokosový olej v posledných rokoch patril medzi tie potraviny, ktoré sme v hojnom množstve používali v takmer každom aspekte nášho života. Varili sme s ním, používali ho na vlasy, na pokožku. Stal sa svätým grálom mnohých z nás. Pritom nie vždy je považovaný za úplne najvhodnejšiu alternatívu.

„Kokosový olej je z 90% tvorený z nasýtených tukov a príliš veľké množstvo v našej strave je nezdravé, zvyšuje totiž hladinu zlého LDL cholesterolu,“ tvrdí nutričná terapeutka Carrie Ruxtonová.

Podľa nej väčšina argumentov, ktoré podporujú povesť kokosového oleja ako zdravej alternatívy hovoria, že kokosový olej zvyšuje dobrý HDL cholesterol, no toto tvrdenie zatiaľ nie je ničím podložené.  

Máme sa kokosovému oleju vyhýbať? To už také jednoznačné nie je, existuje však niekoľko alternatív, ktoré by sme teoreticky mohli uprednostniť.

Quinoa

Stále obľúbenejšia medzi priaznivcami zdravej stravy je quinoa. Pomerne neznámy názov v sebe skrýva bezlepkové, vysoko bielkovinové „super“ zrno, ktoré je bohaté na živiny.

Prečo je táto potravina zdravá a nie je pravda, že je iba dočasnou „superpotravinou“? Má vysoký obsah bielkovín, nízky glykemický index, je celozrnná. A je skvelou náhradou cestovín, hoci aj tých celozrnných.

S týmto všeobecným popisom súhlasí aj sama nutričná poradkyňa a dodáva, že obsahom horčíka, či iných vitamínov je skvelá pre zdravie kostí a podporuje zdravú funkciu nervového systému. Pridajte ju do šalátov či ako prílohu a zdravie budete mať doslova na tanieri.

Probiotické nápoje a jogurty

Najmä v období, kedy nás trápi chrípka a rôzne ochorenia, sa snažíme do tela dostať čo najviac vitamínov a minerálov, ktoré podporia nie len imunitný ale aj tráviaci systém. A probiotické nápoje sú jednou z najľahších ciest ako to dokázať. Živé kultúry, ktoré sú do nápojov a jogurtov pridávané nie sú len tak na okrasu.

Skutočne totiž plnia funkciu, pre ktorú sú pridávané do týchto potravín. Umožňujú črevu sa zregenerovať napríklad po bratí antibiotík, kedy je možné, že sa v tráviacom systéme premnožili zlé baktérie a tie môžu spôsobiť rôzne hnačky či črevné infekcie.

Mandľové mlieko

Je zdravé, aby sme kravské mlieko vymenili za sójové či mandľové? V prípade, ak trpíte intoleranciou zrejme inú možnosť ani nemáme. Ak však týmito problémami netrpíte, mali by ste vedieť, že náhradu za kravské mlieko v podobe toho mandľového by ste mali využiť v tomto prípade!

A to pri príprave smoothie. Mandle ako také sa totiž veľmi dobre hodia k banánom či inému ovociu, takže celkovo smoothie dodajú nie len príjemnú chuť ale spolu budú balancovať veľmi dobre.

Neobsahuje totiž proteíny či kalcium, ktoré obsahuje to kravské. Pravdou však ostáva, že pre tých, ktorí inú možnosť nemajú, pretože mlieko im spôsobuje nemalé ťažkosti bude akýkoľvek argument zbytočný.

Ak ale netrpíte žiadnou podobnou chorobou, skúste mandľové mlieko použiť ako alternatívu k mlieku pri domácom smoothie. 

Čítajte tiež: Žena vynechala mliečne výrobky na 3 týždne: Takto to ovplyvnilo jej telo!

2016-11-13 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co, uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia