Blíži sa nebezpečné obdobie, ktoré nám dá zabrať: Zachráňte si život!

Chladné počasie dá zabrať nášmu krvnému tlaku, majte sa na pozore.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-15 06:00:00

Čím nižšia teplota, tým väčšie riziko! Krvný tlak klesá a stúpa aj v závislosti od ročného obdobia a počasia. Práve teraz, keď vonku panuje chladnejšie počasie sa nebezpečne zvyšuje, preto treba byť obozretní!

Je dôležité vedieť o vplyve teplôt na krvný tlak! Mali by o ňom vedieť hlavne osoby trpiace hypertenziou alebo inými problémami s krvným tlakom, najmä starší ľudia. Lekári zdvíhajú varovný prst a odporúčajú pravidelné monitorovanie hladiny krvného tlaku s blížiacim sa zimným počasím. Môžu si tým zachrániť život! Zima sa totiž s vysokým tlakom nemá rada.

Zúžené cievy

Podľa MayoClinic.com sa krvný tlak zvyšuje v chladnejšom období a naopak klesá v lete u väčšiny ľudí. Priemer ciev sa sužuje pri nízkych teplotách, srdce vtedy pracuje usilovnejšie. Systolický a diastolický tlak sa teda zvyšuje pri chladnejšom počasí. Keďže zima ovplyvňuje viac starších ľudí než iné vekové skupiny, lekári odporúčajú, aby si spolu s osobami s chronicky vysokým krvným tlakom starostlivo sledovali krvný tlak počas zimy.


Toaletný papier ako hrozba? Ženy z neho môžu ochorieť!


Reakcie Sympatického nervového systému (SNS)

Chladné počasie môže aktivovať Sympatický nervový systém, ktorý je aktívny pri útočnom, únikovom správaní alebo výnimočnej námahe. Jednoducho povedané, riadi spôsob toho, ako telo reaguje na stres, podľa francúzskeho výskumu uvedeného v roku 2009 v "Archives of Internal Medicine." Svoju úlohu teda zohráva reakcia organizmu na stres.

Nižšie teploty telo stresujú a spôsobujú aktiváciu reakcie typu  "boj alebo útek". Telo na to reaguje rôznymi symptómami, vrátane rozšírených zreníc, zvýšeného potenia, zvýšenej srdcovej frekvencie a zvýšeného krvného tlaku. Tým, že sa aktivuje tento systém, dochádza k menšiemu poteniu alebo u niektorých je to aj bez neho. To vedie k zvýšeniu krvného tlaku. V prípade, ak chlad alebo teplo aktivuje reakciu organizmu "boj alebo útek", osoby s hypertenziou by mali vyhľadať lekársku pomoc.

Francúzski vedci zistili, že v zimnom období narastá krvný tlak až o 33 percent. Zrejme to má spojitosť s nelichotivou štatistikou, že práve v zime je úmrtnosť väčšia ako v iných ročných obdobiach. Už ste si merali dnes svoj krvný tlak?

Čítajte tiež: 7 najhorších alkoholických nápojov, ktoré vám spôsobia ranné muky

2016-11-15 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia