Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaká vás dlhá cesta autobusom? Takto to zvládnete ľavou zadnou!

Čaká vás dlhá ceste autobusom? Pozrite sa, ako to
Čaká vás dlhá ceste autobusom? Pozrite sa, ako to "prežijete" v zdraví. (Zdroj: thinkstock.com)

Čas dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Niektorí z nás sa na pobyt pri mori ešte len tešia, niektorí sa už pomaly aj vracajú z firts minute zájazdov. Čaká vás dlhé cestovanie za vysnívanou dovolenkou? Pozrite sa, ako to zvládnuť a "nezošedivieť" z toľkého sedenia!

Dovolenka autobusom je stále populárna, obľubujú ju a vyhľadávajú tieto typy zájazdov všetky vekové kategórie bez obmedzenia. Kým mladšia generácia nemá problém s dlhým cestovaním a prekonávaním dlhých vzdialeností, iných ohrozujú „typické“ problémy dlhého cestovania. Od opuchnutých nôh, nevyspatosti, stuhnutého krku až po závažnú trombózu. Ako sa týmto faktorom vyvarovať a predchádzať im?

Výbava, ktorú musí mať každý

Balenie pred dovolenkou niekoho stresuje, iný sa zase stihne zbaliť takpovediac o päť minút dvanásť. To, čo zbalíte do kufra je dôležité, dôležitejšie je ale to, čo si so sebou vezmete do autobusu. Nestačí iba časopis, voda a jedlo. Pripravení by sme mali byť na rôzne situácie, preto je dobrá mať po ruke tieto veci.

Menšia deka či teplejšia mikina – hoci môžu vonku zúriť 30 stupňové horúčavy, v autobuse je klíma a počas noci vám bude zima. Niekto klímu napriek jej osviežujúcim účinkom neznáša najlepšie, preto svetrík či deka nie je až tak úplne od veci.

Ponožky – takmer totožne to môžeme vnímať aj pri nohách. Klíma je dobrý sluha ale zlý pán. Ponožky sa vždy zídu, aj keby ste ich potom mali iba hodiť do kufra, kde budú počas pobytu „dovolenkovať“.

Občerstvenie - mať niečo malé na zobnutie nikdy nie je na škodu. Opýtali sme sa výživového poradcu, čo je pre nás vhodné, čo nie je a čo si myslí o typickom pokrme Slovákov, ktorý si balia na ceste - rezeň medzi chlebom. 

"Chleba a rezeň je väčšinou typická záchranná brzda, ktorú stačí iba zameniť za celozrný chlieb a tuniaka (lososa) v konzerve, potraviny v konzerve majú nízke riziko pokazenia," povedal Ing. Libor Javro. 

Čo si teda pripraviť na cestu bez toho, aby sme sa báli, že sa to pokazí? 

"Na cestu autobusom je najvhodnejšie si zobrať trvácnejšie potraviny, ktoré sa okamžite nepokazia, čo je ešte veľmi dôležité tieto potraviny by mali byť okamžite pripravené na konzumáciu, teda umyté, nakrájané, vysušené, uskladnené v nádobách bez prístupu kyslíka. Môžu to byť celozrnné chlebíky, celozrnné knäckebroty, oriešky, semienka, ovocie (aj sušené) a zelenina, " upozornil výživový poradca. 

Podľa jeho slov by sme sa mali vyvarovať majonéze, tatarskej omáčke, vajciam, z veľkej časti mlieka a mliečnych výrobkov. 

"Samozrejme v tom prípade že sú počas cesty nevhodne uskladnené bez chladenia," uzatvoril tému občerstvenia výživový poradca. 

Voda – jedlo a pitný režim je jedným z najdôležitejších vecí, ktoré by sme so sebou mali mať. Strážte si pitný režim, no nepreháňajte to. Ak počas noci nespíte, nepite vodu len preto, že ste to cez deň nestihli. Telo je naprogramované tak, že počas tejto doby spí a vy počas noci tiež nepijete. Myslite aj nato, že zastávok je počas noci menej a sedieť s plným mechúrom a túžobne očakávať zastávku nie je najlepšie.

Súhlasí aj výživový poradca. 

"Určite netreba zabúdať na príjem tekutín. Tekutiny nesladené a konzumované  v malých množstvách a častejšie aby okamžite nenutkali v autobuse na potrebu ísť na wc, povedal Ing. Javro. 

Cvičte vždy, keď môžete

Je nám jasné, že do príručnej tašky si so sebou nevezmete činky či švihadlo, sem tam si ale zacvičiť môžete. Stačí sa prejsť uličkou (pozor na bezpečnosť) alebo si narovnať chrbát. Najviac trpia nohy a chrbtica, preto si zapamätajte tieto cviky a vyskúšajte ich počas cesty.

 „Je jedno, či idete na dlhú trasu alebo iba na pár kilometrov, sedadlá v autobuse či aute nie sú veľmi pohodlné. Vytvára to veľa tlaku na celú chrbticu – a to na krk, ramená a samotný chrbát,“ povedal doktor Neha Narula, špecialista na problémy s chrbticou.

Pravidelné zastávky počas dlhej cesty neslúžia iba pre vodičov, ale aj pre vás. Neostaňte teda sedieť v autobuse, choďte von a prechádzajte sa čo možno najviac. Uľavíte najmä nohám, v ktorých rozprúdite krv a zabránite opuchom z dlhodobého sedenia.

Ak sa chcete rozcvičiť počas cesty, dbajte v prvom rade na svoju vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť ostatných cestujúcich. Ak máte tú možnosť, poprechádzajte sa po uličke. Ak sa bojíte, ostaňte sedieť na mieste a zacvičte si na mieste.

Cvik na chrbticu: Chyťte sa sedadla pred sebou, nadýchnite sa a zároveň vytiahnite hrudník dopredu. Ramená by mali byť voľne spadnuté. S výdychom zaguľatte chrbát, brada smeruje k hrudníku. Zadržte dych a vydýchnite všetok vzduch. Opakujte 5-8 krát.

Cvik na nohy a ruky: Ak si počas cesty spomeniete, zakrúžte rukami v zápästí a v členku niekoľkokrát. Vystriedajte ruky aj nohy, potrepte nimi. Pomôže aj stisk – zatnite ruku v päsť a vydržte niekoľko sekúnd. Sadnite si vzpriamene, položte ruky za hlavu a niekoľkokrát sa predkloňte. Ak vám to teda priestor dovolí.

Čítajte tiež: Ortopéd vyšiel s pravdou von: Sú crocsy skutočne škodlivé?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9