Čo to znamená, ak vás trápi niektorá z týchto bolestí brucha?

Bolesť brucha je neznesiteľná, najmä ak neviete, čo je jej príčinou. Trápi vás niektorý z týchto príznakov?
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-22 06:00:00

Zjedli ste niečo s chuti a ostalo vám ťažko od žalúdka? Nie je to síce najpríjemnejšie, no na druhej strane presne viete, čo túto bolesť spôsobuje. Čo ale v prípade, ak neviete, čo sa za bolesťou skrýva a vám dochádza trpezlivosť?

Podľa lokalizácie bolesti si môžete pomôcť aj sami. Môžete totiž aspoň čiastočne predpovedať, čo sa za bolesťou skrýva. Niektoré bolesti môžete odstrániť vylúčením niektorej zložky stravy alebo budete mať dôvod ísť za lekárom.

Pálenie v hrudníku

Možná príčina : reflux

Pri refluxe sa žalúdočná kyselina dostáva do hrudníka, väčšinou pálenie cítiť pod prsnou kosťou.

Čo robiť?

Pálenie záhy spôsobujú určité potraviny, je to však veľmi individuálne. Čo je však pozitívne je, že ak zistíte, ktoré potraviny vám nerobia dobre, môžete ich jednoducho vyradiť z jedálnička a reflux vás trápiť nebude.

Trik pre lepšie zvládanie: spať pod 15 stupňovým uhlom, čo zaistíte vyšším podopretím, pomôže udržať kyselinu v žalúdku a tá sa nebude vracať vyššie.

Bolesť v okolí pupka

Možná príčina: zápal slepého čreva

Pri zápale slepého čreva pacienti trpia tupou bolesťou vpravo dole v okolí pupka. Ak sa bolesť stupňuje, nemôžete sa hýbať a bolesť vystreluje k pravej bedrovej kosti, je nutné okamžite vyhľadať lekára!

Čo robiť?

V prípadoch ako je zápal slepého čreva nie je nič nutnejšie, ako vyhľadanie lekárskej pomoci. Potrebný je chirurgický zákrok na odstránenie zapálenej časti, pretože ak toto miesto praskne, ide doslova o život.

Ostrá bolesť pod rebrami

Možná príčina: žlčové kamene

Žlčové kamene sú malé hrudky cholesterolu a žlče, ktoré môžu mať rôzne veľkosti, od drobných ako hrášok až po veľké ako golfová loptička. Prítomnosť v organizme spôsobuje ostrú bolesť, ktorá sa zhoršuje najmä po jedle.

Čo robiť?

Žlčové kamene sa dajú po dohode s lekárom liečiť medikamentózne, niekedy je však potrebný chirurgický zákrok. Ak ste žena, máte väčšiu pravdepodobnosť, že sa u vás kamene vytvoria. Ich tvorbu môže „podporiť“ estrogén, tabletky antikoncepcie. Lekár vám v tomto prípade môže navrhnúť alternatívne spôsoby antikoncepcie.

Pálenie v žalúdku

Možná príčina: Peptický vred

Ak pociťujete bolesť v žalúdku každý deň a po jedle, je to klasický príznak vredu. Na rozdiel od pálenia záhy sa bolesť prejavuje priamo v čreve a nie v hrudníku.

Čo robiť?

Navštíviť svojho lekára a prestať brať lieky proti bolesti. To je najhlavnejšie v prípade, ak máte podozrenie na vred. V závislosti od toho, aký je vred veľký, lekár naordinuje lieky alebo určí termín operácie.

Bolesť brucha a nutkanie chodiť neustále na wc

Možná príčina: intolerancia laktózy

Intolerancia ako taká sa veľmi ťažko diagnostikuje, nakoľko počas dňa zjeme veľké množstvo jedla a niekedy proste neviete, čo presne vám uškodilo.

„Ak človek nemôže jesť laktózu, nebude bolesť centralizovaná iba do jednej oblasti. V celom vašom bruchu budete pociťovať nepríjemné pocity, pretože intolerancia je predovšetkým problém tenkého čreva,“ povedal Niket Soupal z Touro College of Medicine v New York City.

Najhoršie ale na tom nie je ani tak to nadúvanie, skôr nepohodlie spojené s hnačkami, čo spôsobuje neustále pobehovanie na toaletu.

Čo robiť?

V prvom rade je zistiť, či naozaj ide o intoleranciu a o akú úroveň neznášanlivosti. Môžete to zistiť doma, tým, že vypijete pohár čistého mlieka a zistíte, či vám mlieko spraví zle, alebo sa máte sústrediť na iné zložky potravín, ktoré môžu byť príčinami nepohodlia.

Črevné kŕče a chronická hnačka

Možná príčina: celiakia

Pri alergii na lepok trápi pacienta nadúvanie, plynatosť, kŕče po tom, ako zje potravinu obsahujúcu lepok.

Čo robiť?

V prípade, že máte podozrenie na celiakiu, je najlepšie skonzultovať to s lekárom, ktorý určí, o čo skutočne ide a ako sa s ochorením najlepšie popasovať.

Krvavé hnačky, bolesti a horúčky

Možná príčina: kolitída, Crohnová choroba

Plynatosť, kŕče a nadúvanie, krvavá stolica spojená s nevoľnosťou a horúčkou. Nie je to žiadna sranda, najmä ak neviete, čo sa deje.

Čo robiť?

Pri takýchto nebezpečných situáciách je návšteva lekára priam nevyhnutná. Lekár vám predpíše protizápalové lieky alebo naordinuje rozsiahlejšiu liečbu.

Čítajte tiež: Trik, ktorý je kľúčom k úspešnému chudnutiu: Dvojitá porcia jedla!

2016-06-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia