Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čelíme najvážnejšiemu ohrozeniu zdravia v modernej ére: Kedy to skončí?

Svet čelí nebezpečnej chorobe!
Svet čelí nebezpečnej chorobe! (Zdroj: thinkstock.com)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila súčasnú epidémiu eboly za "najvážnejší akútny stav zdravotnej núdze zaznamenaný v modernej dobe", zároveň však upozornila na nezmyselné protiopatrenia s dôsledkami na ekonomiku.

Strach sa šíri rýchlejšie ako vírus

Podľa generálnej riaditeľky organizácie patriacej pod OSN Margaret Chanovej, ktorá sa odvolala na údaje Svetovej banky, totiž až 90 percent hospodárskych strát pri epidémiách spôsobujú "iracionálne a dezorganizované snahy verejnosti vyhnúť sa nakazeniu". Ako uviedla vo vyhlásení adresovanom účastníkom regionálnej zdravotníckej konferencie vo filipínskej Manile, pracovníci WHO "si veľmi dobre uvedomujú, že strach z nakazenia sa rozšíril po svete oveľa rýchlejšie ako samotný vírus".

"Práve teraz vidíme, ako tento vírus dokáže narušiť ekonomiky a spoločnosti na celom svete," vyhlásila Chanová s poukázaním na potrebu osvety ako "dobrej obrannej stratégie".

Šéfka WHO vyjadrila Filipíncom pochvalu za usporiadanie minulotýždňového "summitu" o ebole a varovala, že ich krajina je zraniteľná vzhľadom na vysoký počet občanov pracujúcich v zahraničí. Vyzvala tiež predstaviteľov zdravotníctva, aby sa naďalej sústreďovali aj na iné významné hrozby než ebola vrátane neprenosných ochorení.

Koľko ľudí podľahlo ochoreniu?

Chanovej organizácia v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike do minulého týždňa zaznamenala takmer 8400 nakazených, z ktorých vyše 4000 vírusu podľahlo. Ešte začiatkom augusta vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia vyžadujúci si prijatie mimoriadnych opatrení.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

Ďalší nakazený v Dallase

Druhému zdravotníckemu pracovníkovi, ktorý sa v nemocnici v texaskom Dallase staral o libérijského pacienta s ebolou, preukázali testy nakazenie týmto smrtiacim vírusom. Informoval o tom dnes vo vyhlásení rezort zdravotníctva v Texase.

Zdravotníka, ktorý sa v Texaskej presbyteriánskej nemocnici staral o Thomasa Erica Duncana, okamžite izolovali po tom, ako v utorok dostal horúčku. Ľudia, ktorí so zdravotníckym pracovníkom prišli do kontaktu, budú pozorovaní, uvádza sa vo vyhlásení.

Libérijčan Duncan, ktorému ako prvému v Spojených štátoch diagnostikovali ebolu a teraz je touto chorobou nakazená jeho ošetrujúca zdravotná sestra, zomrel v Dallase minulý týždeň.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9