Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ubúdaním kostnej hmoty netrpia len ženy: Aj muži majú svoju osteoporózu!

Osteoporózou trpia aj muži! Zobraziť galériu (2)
Osteoporózou trpia aj muži! (Zdroj: thinkstock.com)

Osteoporóza je známa ako ženská choroba. Skutočne, takmer 80 percent pacientov sú ženy. Týmto chorobným ubúdaním kostnej hmoty však trpia aj muži. Práve mužom a ich ochoreniu je venovaný tohtoročný Svetový deň osteoporózy.

Svetový deň venovaný mužskej osteoporóze

Každý rok 20. októbra sa koná Svetový deň osteoporózy. Týmto dňom sa začína celoročná kampaň venovaná prevencii, diagnostike a liečbe osteoporózy a ďalších metabolických ochorení kostí. Zahŕňa kampane národných spoločností pre boj s osteoporózou s aktivitami vo viac ako 90 krajinách sveta. Svetový deň osteoporózy existuje od roku 1996, od roku 1999 sa vždy zameriava na konkrétnu problematiku. Tento rok sú to práve mužskí pacienti a "ich" osteoporóza.

Celosvetové údaje hovoria jasnou rečou: jeden z piatich mužov po 50-ke utrpí osteoporotickú zlomeninu a až tretina zlomenín bedrového kĺbu vo svete sa vyskytuje práve u mužov.

Trápi ich vo vyššom veku

V mladosti majú muži zvyčajne viac kostnej hmoty ako ženy. Po 30–ke však množstvo kostnej hmoty začne klesať rýchlejšie, než nové kostné tkanivo pribúda. Muži v päťdesiatke netrpia takým rýchlym úbytkom kostnej hmoty ako ženy po menopauze. V mužskom organizme hrá dôležitú úlohu pre udržiavanie hustoty kostnej hmoty pohlavný hormón testosterón, no keďže u mužov sa vekom znižuje jeho hladina postupne a nie tak náhle, ako hormóny u žien po menopauze, trápi osteoporóza mužov až v podstatne vyššom veku než ženy.

Prof. MUDr. Juraj Payer, CSc. (v strede), MUDr. Soňa Tomková a MUDr. Zdenko Killinger, PhD. na tlačovej konferencii "Aj muži majú svoju osteoporózu".
Zobraziť galériu (2)
Prof. MUDr. Juraj Payer, CSc. (v strede), MUDr. Soňa Tomková a MUDr. Zdenko Killinger, PhD. na tlačovej konferencii "Aj muži majú svoju osteoporózu".  (Zdroj: PR)

Sekundárna osteoporóza

Väčšine mužov začína hroziť až po 70. roku života. Prvý vrchol výskytu zlomenín u mužov následkom osteoporózy je však už pred 40. rokom života, pričom najčastejšie je dôvodom sekundárna osteoporóza. Druhý vrchol výskytu zlomenín je vo veku nad 60 rokov a najčastejšou príčinou je primárna osteoporóza.

Sekundárna osteoporóza je spôsobená známym alebo aj neznámym (asymptomatickým) ochorením, alebo dlhodobou liečbou, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje kostný metabolizmus. U viacerých pacientov je príčina sekundárnej osteoporózy multifaktoriálna. Pri osteoporóze u mužov je potrebné dôkladné  prešetrenie jej príčiny (50 – 70 percent osteoporózy u mužov tvorí práve sekundárna osteoporóza).

Ktorí muži by mali byť včas vyšetrení?

U mužov je potrebné myslieť na osteoporózu najmä u fajčiarov, pravidelných konzumentov alkoholu, pri niektorých chronických ochoreniach, napr. pri zápalových ochoreniach čriev, chronických ochoreniach pečene, obličiek, pri chronických reumatických ochoreniach, pri niektorých ochoreniach žliaz s vnútorným vylučovaním a pri užívaní niektorých liekov, napr. tzv. kortikoidov (pri astme, neurologických či kožných ochoreniach). Práve títo pacienti by mali byť preventívne včas vyšetrení. Denzitometrické vyšetrenie je však vhodné u každého muža nad 70 rokov.

Prevenciou ochorenia je pravidelný pohyb, skoncovanie so škodlivým fajčením a nadmernou konzumáciou alkoholu a správna strava s dostatkom vápnika, vitamínov a minerálov. Po prípadnom diagnostikovaní osteoporózy je nutné pravidelne užívať lieky.

Ozajstní muži budujú svoju silu zvnútra. Posilňovať je totiž možné nielen svaly, ale aj kosti a mužská sila má základ práve v pevnej, zdravej kostre.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9