Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čo ak sa smrteľný vírus dostane k nám? Pravda o tom, či sme pripravení!

Je Slovensko pripravené na vírus Eboly?
Je Slovensko pripravené na vírus Eboly? (Zdroj: profimedia.sk)

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika zatiaľ pre hrozbu eboly v Európe neprijalo mimoriadne opatrenia. "Stanovené postupy a opatrenia z pohotovostného plánu začneme realizovať až vyhlásením mimoriadnej udalosti," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.


Slovensko nemá priame letecké spojenie s krajinami, v ktorých ebola najviac vyčíňa.

Kam sa dostane nakazený?

Letisko M. R. Štefánika má k dispozícii izolačné pracovisko na letiskovej ploche, v ktorom je možné izolovať pasažiera podozrivého z nebezpečnej prenosnej choroby. Práve Bratislava je miestom, kde musí pristáť lietadlo smerujúce na Slovensko, ak sa na palube nachádza cestujúci s príznakmi eboly. Nakazeného potom za prísnych bezpečnostných podmienok prevezú na kliniku infektológie na bratislavských Kramároch.

Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR informovali, že riziko rozšírenia eboly je na Slovensku málo pravdepodobné. Ak by sa k nám vírus dostal, okrem transportu a hospitalizácie nakazeného sme pripravení aj v oblasti skúmania vzoriek.

Opatrenia v Londýne i v USA

Posilnené kontroly pre ebolu v Afrike i Európe oznámili na niektorých londýnskych letiskách a železničných staniciach. Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich ako i prípadnú lekársku kontrolu. Opatrenia na viacerých letiskách zabezpečili aj USA. Pasažierom budú napríklad merať teplotu a budú musieť vyplniť formulár.

Ako sa vírus prenáša?

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často sa končí smrťou. Na chorobu zomierajú hlavne ľudia v afrických krajinách Sierra Leone, Libéria a Guinejská republika. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami či kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach.

Vírus sa môže preniesť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka. Ebolu zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo či vysoká teplota.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9