Tieto varovné signály neprehliadnite: Nebezpečné znamenia, že sa hlási rakovina!

Ženy by si mali všímať podozrivé symptómy na svojom tele, ktoré môžu signalizovať nebezpečné ochorenie.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-16 21:00:00

Na prvý pohľad normálne kožné problémy, no v skutočnosti rakovina! Mnohí zvyknú podceňovať symptómy, nad ktorými len mávnu rukou. Pritom sa vám telo snaží naznačiť, že trpí nebezpečným ochorením!

Pri týchto príznakoch by mali byť ženy ostražitejšie. Je pravda, že nemusia nič znamenať. No nie vždy je to tak. Podľa zdravotníckeho webu Webmd.com sa môže ohlásiť rakovina takýmto spôsobom!

Zmeny poprsia

Väčšina žien vie, že si má všímať hrčky v prsníkoch, ktoré môžu signalizovať zákernú rakovinu. Mali by si však dávať pozor aj na začervenanie, neprirodzené tuhnutie kože a zmeny tvaru bradaviek či výtok. To všetko môžu byť nebezpečné znamenia, o ktorých by mali čo najskôr informovať svojho gynekológa!

Nadúvanie

Ženy i muži sú na nadúvanien zvyknutí. Neriešia to, nepríjemný proces, ktorý sa deje v bruchu, jednoducho pretrpia.

"Je v poriadku čakať týždeň alebo dva, aby zistili, či nadúvanie potom prejde," povedal Marleen Meyers, MD, onkológ na NYU Langone Medical Center.

Ak sa však príznaky po dvoch týždňoch nezlepšia, alebo sa k nim dokonca pridá úbytok na váhe alebo krvácanie, navštívte lekára! Nadúvanie totiž môže niekedy znamenať rakovinu vaječníka.

Neobvyklé krvácanie

Krvácate mimo menštruácie? Mnoho žien má vo zvyku tento symptóm úplne ignorovať. Úlohu v tom, bohužiaľ, hrá aj strach z návštevy u gynekológa a následnej diagnózy. Akoby tušili, že naozaj s nimi niečo nie je v poriadku.. Môže mať veľa príčin, pričom jednou z nich môže byť karcinóm endometria, čo je zhubný nádor vnútornej výstelky dutiny maternice.  Taktiež krvácanie po menopauze neveští nič dobré...

Kožné zmeny

Zmena veľkosti, tvaru či farby znamienka alebo pehy sú spoločným znakom rakoviny kože. Navštívte svojho lekára  a požiadajte ho o dôkladné vyšetrenie a popr.  biopsiu. Nečakajte!

Krv v stolici alebo moči

Mohlo by ísť o hemeroidy, no to by bol ten lepší prípad. Môže ísť o príznak rakoviny hrubého čreva, ktorá patrí na Slovensku medzi tri najčastejšie onkologické ochorenia. Ak krvávanie trvá dlhšie ako deň alebo dva, choďte radšej za lekárom. Krv v moči je zase zvyčajne príznakom rakoviny močového mechúra alebo obličiek.

Zmeny lymfatických uzlín

Lymfatické uzliny sú malé žľazy v tvare strukovín, ktoré sú rozmiestnené po tele. Zmeny v uzlinách sa udejú zväčša vtedy, ak telo bojuje s bežnými infekciami. Lenže niektoré druhy rakoviny, vrátane leukémie a lymfómu, môžu tiež spôsobiť zmeny uzlín. Pozor na to!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-16 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia