Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odhaľte pravdu o čerstvých a tvrdých syroch: Ktoré sú zdravšie?

Pochutnajte si na syroch, sú zdravé!
Pochutnajte si na syroch, sú zdravé! (Zdroj: photl.com)

Začína obdobie, kedy si pomaly uvedomujeme, že už len pár mesiacov a opäť sa dokorán otvoria brány kúpalísk a letovísk. Začína nás prenasledovať predstava, ako asi budeme vyzerať v plavkách a kde sa nám to kilo alebo dva najviac podpísalo na našej postave.

A tak väčšina z nás začína premýšľať o radikálnej zmene svojich stravovacích návykov. Z každej strany na nás číhajú tuky, ktoré v žiadnom prípade nechceme a pokiaľ chceme byť spokojní, tak si ich v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť! A tak v spleti širokej ponuky, s ktorou sa každý deň pasujeme a snažíme nájsť to správne pre naše telo sa pod rúškom dobrého marketingu vzdávame vecí, ktoré by nám mohli byť ďaleko viac prospešné, ako tie, ktoré sa nám snažia natlačiť do našich nákupných košíkov.

Sto ľudí, sto chutí, ale pravda je len jedna!

Čo znamená obsah tuku v sušine?

Keďže ja sa hlavne venujem dovozu mliečnych výrobkov, rád by som s Vami vyriešil rébus ohľadom obsahu tuku v sušine, pred ktorým má každý z nás veľký rešpekt. Pretože číslo, ktoré vyjadruje tento obsah tuku v sušine je vo veľa prípadoch dosť vysoké. Ale čo to číslo naozaj znamená v skutočnosti?

Väčšina z nás siaha po čerstvých syroch z jednoduchého presvedčenia. Obsahujú menej tuku a tým pádom nám aj menej uškodia. Z tohto pohľadu je to tak. Ale v podstate čerstvé syry sú ďaleko väčším nosičom baktérií, mikroorganizmov alebo majú vysoký obsah laktózy (niekedy až 10% z hmotnosti  výrobku) v porovnaní s tvrdými vyzretými syrmi.

Každý syr obsahuje vodu a sušinu (sušina je pevná zložka, ktorá obsahuje aj tuky). To znamená:

Čerstvý syr 100g – obsah tuku v sušine 45%:

Podiel vody 70%, podiel sušiny 30%, t.j. 30g z hmotnosti syra tvorí sušina.

Výpočet čistého tuku v sušine:

30g x 45/100 = 13,5g

Tvrdý syr 100g - obsah tuku v sušine 45%:

Podiel  vody 30% podiel sušiny 70%, t.j. 70g z hmotnosti syra tvorí sušina.

70g x 45/100 = 31,5g

Tu je jasný dôkaz toho, že pri konzumácií čerstvých syrov príjme naše telo cca 2,3 násobne menej tukov, ako pri konzumácii tvrdých zrejúcich syrov.

Sto gramov čerstvého syra zjeme na posedenie a ani nebudeme vedieť ako. Ale skúste zjesť 100g tvrdého zrejúceho syra! Je to veľké sústo a pokojne by vám postačila aj polovica, čo je  v našom prípade 50g tvrdého zrejúceho syra.

Tuky v syroch sú dôležité

Výsledok? Polovičné množstvo obsahuje 15,75g čistého tuku, čo je v porovnaní s obsahom tuku v čerstvom syre len zhruba o 2 gramy viac. A nehovoriac o tom, že vďaka zreniu a vyššiemu obsahu tuku v tvrdých zrejúcich syroch sa percento laktózy znižuje a po dvoch rokoch zrenia je toto percento prakticky nulové.

Zároveň sa ničia baktérie a mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v surovine (mlieku), a to najmä pri výrobe syrov z nepasterizovaného mlieka, ktorá je zo všetkých výrobných procesov najzdravšia. Vo výrobkoch sa totiž zachová najvyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú tak dôležité pre náš organizmus. A tuky sú tiež veľmi dôležité, bez nich by syr nedržal pokope, jednoducho by sa rozpadol a pokiaľ sú tieto tuky správne, t.j. nie sú odstredené a nahradené inými tukmi, tak potom sme na správnej ceste a robíme to najlepšie pre naše zdravie.

Nabudúce si povieme o tom, ako správne čítať etikety a čo je dôležité na nich sledovať. Prajem veľa úspechov pri novom objavovaní! S pozdravom, Peter Gabriel.

Prečítajte si na Vyšetrení ďalší príspevok od Petra Gabriela, ktorý je obchodným zástupcom a poradcom pre dovoz potravín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9