Najsmrteľnejšiu formu rakoviny dokáže odvrátiť táto potravina

Orechy sú výborné ako prevencia vzniku rakoviny pankreasu.
Zdroj: photl.com
2016-09-29 16:00:00

Je zákerná a smrteľná. Reč je o rakovine pankreasu, ktorá vzala život nejednej známej osobnosti ako bol Steve Jobs či herec Patrick Swayze. Vedci najnovšie zistili, že existuje potravina, ktorou sa dá predísť nebezpečnému ochoreniu.

Orechy na rakovinu pankreasu

Máme tu zázračnú potravinu! Najprv sa o nej hovorilo ako o lieku na dlhovekosť. Vedci zistili, že tí, ktorí ju konzumujú, majú pravdepodobnosť úmrtia o 20 percent menšiu ako ostatní. Najrozsiahlejšia štúdia zameraná na tému dlhovekosti prišla na to, že tou zázračnou potravinou sú orechy.

Okrem toho, že predlžujú život, až o tretinu znižujú riziko rakoviny pankreasu. Tá sa považuje za najsmrteľnejšiu formu nádorového ochorenia. Takýto účinok majú vtedy, ak si ich doprajete za hrsť dvakrát týždenne. Nerozlišuje sa, aké druhy orechov skonzumujete.

Stačí dvakrát za týždeň

Zistili to vedci z Harvardskej univerzity na základe výskumu, ktorého sa zúčastnilo až 75-tisíc žien. Výsledky sú jednoznačné a potvrdzujú, že konzumáciou orechov dva- či viackrát týždenne sa zníži riziko rakoviny pankreasu o 35 percent v porovnaní s tými, ktorí nekonzumujú orechy vôbec.

Kto je ohrozený?

Pri rakovine pankreasu je veľmi dôležitá prevencia. Keď sa choroba prejaví, už môže byť neskoro na záchranu. Pozor by si mali dávať hlavne fajčiari, u ktorých je riziko vzniku rakoviny oveľa vyššie ako u nefajčiarov. Podľa najnovších zistení sú ohrození aj diabetici.

Ide o superpotravinu

Orechy sa považujú za jednu z najzdravších potravín. Ľudský organizmus vám za ne poďakuje. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, E, D a betakarotén. Nechýbajú ani minerálne látky ako selén, železo, horčík a mangán. Sú bohaté na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, ktoré blahodárne pôsobia na srdce a na mozog. Niektoré druhy dokonca pomáhajú znižovať cholesterol.

Málokto vie, že sú orechy výborné aj pri chudnutí. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí konzumovali porciu orechov denne počas nízkosacharidovej diéty, sa zbavili viac kilogramov, než tí, ktorí mali rovnaký jedálniček a jedli orechy len občas ako dezert. Najzdravšie sú vlašské orechy, ale nezabúdajte ani na mandle, pistácie, arašidy a kešu orechy.

2016-09-29 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia