Nie nadarmo sa hovorí, že vaše ústa sú “brána“ k zdraviu. Všetko, čo zjeme či vypijeme, má pozitívny alebo negatívny vplyv na náš organizmus a to je základný pilier nášho “ja“. Opäť vám prezradím jedno tajomstvo, o ktorom možno ani netušíte.
Každý jeden z vás ste odborníkom na to, čo je pre vás najlepšie. Stačí len do toho zapojiť všetky svoje zmysly. Prestaňte na chvíľu čítať alebo čokoľvek robiť a zamyslite sa, ktoré jedlo vám v živote spôsobilo šok alebo tak povediac gastronomický orgazmus.
Kvôli hladu nerozmýšľame
V dnešnej dobe nám bránia prežiť tieto pocity faktory, akými sú nízka kvalita alebo vysoká cena potravín. Dokonca vo veľa prípadoch aj fakt, že to alebo ono sa nedá kúpiť. A tak sa naše putovanie za zážitkom končí a splníme si povinnosť voči biologickej potrebe a „hodíme“ niečo do seba, čo je najbližšie po ruke, napr. fastfood. Hlad nás donúti k tomu, aby sme nerozmýšľali a rýchlo nasýtili svoje bruško. Verte mi, aj ja s tým občas bojujem, lebo okolnosti ma odtrhnú od kuchyne a potom blúdim v bludisku gastronómie, čo si mám dať a čo mi najmenej ublíži.
Nedávno som sa dostal do takejto situácie a zamieril som do najbližšieho fastfoodu. V horlivej túžbe niečo zjesť prichádzala do úvahy jedna z možností, že už samotný reklamný leták s lákavými dobrotami by bol celkom postačujúci na to, aby som ním utlmil svoj hlad. Bezhlavo som sa pustil do študovania ponuky s informáciami o zložení. V priebehu niekoľkých minút som z tohto ošiaľu vytriezvel.
Dôležité je vydržať a kontrolovať sa
Nakoniec moju túžbu uhasilo presvedčenie, že keď si radšej urobím rozumný nákup a vydržím, kým sa dostanem domov, čo bola cca polhodinka, o to budú moje telo a myseľ spokojnejšie. A tak sa aj stalo. Potešil som svoje zmysly a chuťové poháriky naplno. Nie je nič lepšie, ako si uvariť dobrú polievku alebo si urobiť ovocný či zeleninový šalát s dobrým syrom, prípadne nejaké mäsko či rybu, ktoré ráno doviezli do obchodu. Už len táto námaha vám zaručí, že budete oveľa spokojnejší a budete sa cítiť zdravšie.
Nemusíte so mnou súhlasiť, ale podľa mňa je prvým dôležitým krokom k zlepšeniu svojho zdravého životného štýlu “sebakontrola“. Je pravda, že vaše telo si vypýta to, čo potrebuje a treba mu to dať, ale zároveň by sme nemali podliehať pocitom úzkosti a púšťať sa bezhlavo do jedenia gastronomických pokušení, ako keby sme mali pri hlave pištoľ.
Raňajky sú základ
Veľa z nás si na raňajky dopraje dobrú kávu s cigaretkou a prvé jedlo ich žalúdok uvidí najskôr po desiatej. Nedokážem to pochopiť, lebo pre mňa sú raňajky základom dňa. A verím, že oveľa viac ľudí by bolo spokojnejších a menej podráždených, ak by si doprialo malé chutné raňajky. Ich žalúdok by bol prirodzene roztiahnutý a ani neskoršia kvalitná večera by nemohla uškodiť.
Výnimka v prípade kvality
Minulý týždeň sme sa vrátili z Talianska a môj šéf, ktorého ja sám obdivujem, akú má sebakontrolu najmä pred sladkosťami, sa pri večeri o pol deviatej večer opýtal nášho hostiteľa, ako je možné, že väčšina talianov sú takí štíhli a pritom tak neskoro večerajú.
Náš hostiteľ bol zaskočený touto otázkou, pretože u nich je to normálne. Dokonca južní Taliani majú vo zvyku večerať ešte neskôr. Namiesto odpovede sa hostiteľ len schuti zasmial a vyzval všetkých prísediacich na spoločný prípitok. A ako reagoval môj šéf? Ten sa pustil do degustácie ich tradičného pečiva, ktoré je pri detoxikačnej kúre úplne vylúčené. Napokon zavŕšil svoju dvojchodovú večeru z morských plodov čokoládovo-mandľovým dezertom a dúškom lahodného šumivého červeného vína.
Tá úžasná atmosféra, ktorá panovala v tej malej útulnej talianskej reštaurácii s nádychom domácej tradičnej kuchyne bola nezameniteľná. Pri pohľade na všetkých pri okrúhlom stole, ktorých všetky zmysly pracovali na plné obrátky, a vďaka ktorým sme prežili gastronomický orgazmus, bol pre nás neskutočný zážitok.
Uvedomujem si, že touto príhodou som vyvrátil svoje tvrdenie o sebakontrole, ale keď sa jedná o kvalitu, je radosť urobiť výnimku, pretože vtedy pracuje aj náš “šiesty zmysel“.
Teším sa na Vaše príspevky. S pozdravom Peter Gabriel.
Prečítajte si na Vyšetrení prvý úvodný článok od Petra Gabriela!