Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stisk ruky ako varovný signál: Jeho sila upozorňuje na skrytý srdcový problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Stisk ruky nie je len dôležitým neverbálnym signálom. Hovorí sa, že ľudia so slabým stiskom ruky môžu byť neistí sami sebou, ale aj chladní alebo zdržanliví. Naopak, ľudia s pevným stiskom ruky sú vnímaní ako sebavedomí a dominantní. Podľa vedcov môže sila stisku poukazovať aj na problémy so srdcom.

 

Podľa novej štúdie britských vedcov z Queen Mary University of London môže slabý stisk ruky a úchopu poukazovať na slabšie srdce. Môže byť jedným z prvých signálov, ktoré predpovedajú zmeny jeho štruktúry a funkcií. Naopak, väčšia sila v rukách je známkou nižšieho kardiovaskulárneho rizika.

Čítajte viac: Desivé zistenie o rizikách infarktu: Ak máte tento črevný problém, pozor na srdce!

Hoci bol slabý úchop už v minulosti považovaný za varovný signál srdcovo-cievnych ochorení a rizika infarktu, novinkou je spojenie sily stisku so štruktúrou a tvarom srdca. Do najnovšej štúdie vedci zapojili viac ako 5-tisíc ľudí. Cieľom bolo zistiť, do akej miery súvisí sila stisku ruky a údaje z kardio magnetickej rezonancie (kardio MR). Do úvahy brali aj iné faktory, napríklad demografické informácie či úroveň fyzickej aktivity. Podrobnosti zverejnil magazín Plos One

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com

Výskumníci prišli na to, že ľudia so silnejšími rukami mali výkonnejšie srdce – dokázalo pumpovať krv efektívnejšie než srdce ľudí, ktorí podávali ruku len opatrne a neisto. Súčasne bola štruktúra ich srdca zdravšia a spojená s menším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne problémy. „Sila úchopu ruky je bezplatnou a ľahko realizovateľnou metódou na identifikáciu osôb s vysokým rizikom srdcovo-cievnych ochorení,“ komentoval výskum Steffen Petersen, jeden z hlavných autorov štúdie, podľa ktorého je to zároveň jeden zo spôsobov, ako predchádzať infarktu včas.

Viac o téme: SrdceInfarktPodanie rúkStisk ruky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9