Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca schopnosť ľudského tela, o ktorej nikto nevie: Vie, kedy je smrť blízko!

Ľudské telo v skutočnosti vie, kedy je smrť blízko!
Ľudské telo v skutočnosti vie, kedy je smrť blízko! (Zdroj: thinkstock.com)

Keď umiera zviera, z jeho tela sa uvoľňuje nepríjemný zápach. Rovnaký, aký sa tvorí v ľudskom tele počas rozkladu. Tento zápach ostatné zvieratá cítia, vyhodnocujú ho ako hroziace nebezpečenstvo a dajú sa na útek. Najnovšie štúdie však dokazujú, že pach smrti cítia aj ľudia a podvedome sa v nich spustí boj o holý krk!


Schopnosť rozpoznať blížiace sa nebezpečenstvo a predátora zohráva v prírode dôležitú úlohu v otázke prežitia. Je to vďaka látke putrescín, ktorá sa začne tvoriť v tele pri rozklade. Keď zviera cíti v prírode putrescín, pudovo vie, že v blízkosti sa nachádza zdochlina a pri zdochline musí byť aj predátor, preto z miesta rýchlo utečie. Putrescín ako prvý objavil a pomenoval v roku 1885 nemecký lekár Ludwig Brieger.

Cítime prichádzajúcu smrť?

Až doteraz nikto s určitosťou nevedel, či sa tento zvierací pud sebazáchovy zachoval aj v ľudskej DNA. Inak povedané, či máme aj my ľudia schopnosť „vycítiť smrť“.  Iste, pach hnijúceho mäsa cítime všetci. Je však pravým dôvodom, prečo nám hniloba tak príšerne zapácha fakt, že v ňom cítime hrozbu vlastnej smrti? Vedci z Britskej Canberbury University urobili experiment a výsledky zverejnili v magazíne Frontiers.


Čo naozaj robia kolové nápoje a energetické drinky s naším chrupom? Toto vás položí na zadok!


Skupine ľudí vystavili vedome a nevedome trom rôznym látkam: neutrálnej vode, ostro páchnucemu amoniaku a putrescínu. Práve látku putrescín ľudia údajne podvedome vyhodnotili ako hrozbu a prebudili sa v nich dva pudy: chceli z miestnosti čo najrýchlejšie odísť (prebudil sa v nich pud sebazáchovy), alebo sa im zvýšil adrenalín (pudovo boli pripravení na boj o život). Spoluautor štúdie, Dr. Arnaud Wisman, verí, že ako prví na svete dokázali, že chemická látka dokáže podvedome zmeniť správanie človeka, čo je na vedeckej pôde prevratný objav.

Keď smrť visí vo vzduchu

O putrescíne prebieha v súčasnosti množstvo ďalších výskumov a je príčinou mnohých dohadov. Možno práve putrescín môže za to, že záchranári, ktorí prichádzajú na miesto autonehody ako prví, údajne hneď vedia, či ide o smrteľnú zrážku. Podľa ich slov je smrť skrátka na mieste činu „cítiť vo vzduchu“. Podobná povera sa šíri aj medzi zdravotníkmi v nemocniciach či hospicoch. Mnohí tvrdia, že keď úraduje smrť, atmosféra a pachy v miestnosti sa vraj zmenia, nastane v nej zvláštne ticho a pocit pokoja.

Čítajte tiež: Zaužívaný zvyk, ktorý je v skutočnosti absurdný: Tento pitný režim nepotrebujeme!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9