Čo naozaj robia kolové nápoje a energetické drinky s naším chrupom? Toto vás položí na zadok!

Kolové nápoje nepriaznivo vplývajú na zdravie ústnej dutiny.
Zdroj: pixabay.com
2017-03-14 11:30:00

Všetci isto poznáte historku o tom, že kola dokáže rozložiť takmer všetky predmety, vrátane zubov do 24 hodín. Tento mýtus pravda nie je, zub nerozloží, no na sklovinu má škodlivé účinky

Problém nie je len cukor, ktorý tieto sladené nápoje obsahujú, ale najmä veľké množstvo kyselín (najmä fosforečnej), ktoré chrup rozožierajú. Kyseliny totiž naleptávajú zubnú sklovinu a pri častej konzumácii dokonca dochádza k zubnej erózii. Ide o stratu tvrdých zubných tkanív. Tieto poškodenia sú veľmi nebezpečné a nevratné, v najhorších prípadoch môže skončiť výmenou zubov za umelú náhradu. Škodlivé účinky však dokážu neutralizovať sliny, ktoré zuby neustále omývajú. Ak sa už týchto nápojov neviete vzdať, je veľmi dôležité dodržiavať prísnu ústnu hygienu.

Rozdrví zubnú sklovinu!

Zubár Thomas Bierman urobil pokus na svojich zuboch múdrosti, ktoré mu vytrhli, keď mal 20 rokov. Prvý zub vložil do fľaše s energetickým nápojom, druhý do koly, tretí do diétnej koly a štvrtý do vody. K čomu dospel po dvoch týždňoch?


Toxické ovocie: V tomto prípade sa vám môže jeho konzumácia nepríjemne vypomstiť!


Nebolo žiadnym prekvapením, že zub, ktorý vložil do koly zmenil farbu a očernel. Tieto pokusy sa robili už dávnejšie. Ten ktorý bol ponorený do diétnej coly sa moc nezmenil, no napriek tomu ostal znečistený. Práve zub namočený do energetického nápoja ho prekvapil najviac. Kúsky skloviny boli z neho poodlamované, čo spôsobilo, že bol zafarbený na ružovo a hrdzavo.

„Hrdzavá farba vznikla na miestach, kde bol od začiatku žltý,“ povedal Bierman.

Kyslé nápoje sú často hlavným dôvodom, že sa sklovina (dentín) ako najtvrdší materiál v ľudskom tele opotrebuje a stenčí. Toto spôsobuje obnaženie kostného tkaniva, ktorá formuje zub, čo následne spôsobuje bolesť, citlivosť zubov, a zvyšuje riziko vzniku zubného kazu. Z testu Dr. Biermana teda vyplynulo, že nápoje s obsahom kyselín ničia zuby, no najviac agresívnym drinkom je energetický nápoj, ktorý spôsobuje drvenie skloviny. O to viac toto zistenie bolo znepokojujúce, že išlo o bezcukrovú verziu nápoja.

Čítajte tiež: Optimálne načasovanie hygieny: V túto hodinu by sme sa mali v skutočnosti sprchovať!

2017-03-14 11:30:00  |  Text: pp   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia