Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tejto veľkonočnej tradícii dajte zelenú: Prospeje zdraviu viac, ako si myslíte!

Oblievanie studenou vodou či šibačku si zrejme neužíva ani jedna žena. Tradície majú svoje odpostatnenie a aj vplyv na zdravie! Zobraziť galériu (2)
Oblievanie studenou vodou či šibačku si zrejme neužíva ani jedna žena. Tradície majú svoje odpostatnenie a aj vplyv na zdravie! (Zdroj: thinkstock.com)

Veľkonočný pondelok nevíta ani jedna žena s veľkou chuťou. Už od rána čaká, z ktorej strany na ňu kto chrstne pohár či vedro vody. Oblievanie vodou je jednou z tradícií, ktorá sa úzko spája s naším zdravím. Ako na nás studená voda vplýva?

Šibačka či oblievačka – akokoľvek tento dnešný zvyk nazvete, ženám naskakuje husia koža a muži si s „obľubou“ svoje polovičky či príbuzne vyšibú. Niet pochýb, že tieto zvyky majú základ v minulosti a od už od pradávna spájajú so zdravím. Po vyšibaní prútikmi majú byť ženy silné, po obliatí zase pekné a zdravé.

Aký účinok má na naše zdravie studená voda?

Vieme, že obliatie plným vedrom vody sa nedá považovať za sprchu, no aj také obyčajné obliatie môžno považovať za prínosné. Studená voda vplýva aj na krásu, o tom niet pochýb! 

  • Krajšia pokožka a vlasy

Nachvíľu by sme sa mali odprostiť od neobľúbeného zvyku, ktorým nás chlapi na Veľkonočný pondelok tak radi strašia a neraz aj zobúdzajú. Studená voda totiž pomôže našej pleti ale aj vlasom. Stojí jedna studená sprcha zato, aby boli naše vlasy zdravé a žiarivé? Odborníci tvrdia, že opláchnutie vlasov studenou vodou im robí dobre preto, že zabraňuje zlomeniu vlasu, strate vlhkosti. Studená voda zabraňuje odstraňovaniu prirodzených olejov, ktoré vo vlasoch máme.

  • Sme v strehu a uvoľnené

Iste, kým nás studenou vodou oblejú, sme skôr v kŕči a tŕpneme, no studená voda je dobrá na celkové prebudenie organizmu. Možno aj preto prekvapenie do postele miesto raňajok je pre nás prospešné! Trošku celkovo situáciu odľahčujeme, no ak vás studenou vodou prebudia – šok z chladnej vody zvyšuje rýchlosť nášho dýchania, zvýši sa príjem kyslíka, srdcovú frekvenciu a krvný obeh.

  • Podpora chudnutia!

Hoci to znie skôr ako sci fi, studená voda má na naše chudnutie efekt. Podľa expertov totiž existujú dva druhy tuku – hnedé tukové tkanivo, ktoré máme, aby vytváralo teplo. Druhý typ je biely, to je ten, ktorého sa veľmi ťažko zbavujeme.

Podľa odborníkov z Joslin Diabetes Center sa hnedý tuk aktivuje práve pôsobením studenej vody. Zvýši sa tak hladina energie, kalórie sa začnú spaľovať aby sa telo udržalo v teple.

  • Pomôžeme imunite!

Asi nikoho neprekvapí fakt, že studená voda dokáže posilniť imunitu, zabráni vzniku chrípky či prechladnutia.

Pôsobením studenej vody počas sprchovania totiž dokážeme zaktívniť biele krvinky, ktoré nás pri prvých prejavoch napadnutia vírusmi ochránia a my ostaneme bez jediného náznaku choroby. A to predsa zato stojí, či nie? 

Čítajte tiež: Je pred vami sviatočné upratovanie? Môže vám ublížiť, pozrite sa prečo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9