Už za jednu noc môže byť po chorobe: Takto sa vám rýchlo uľaví od suchého kašľa!

Kašeľ sa dá efektívne vyliečiť, stačí pridať tie správne ingrediencie.
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-21 06:00:00

Kašeľ a nachladnutie sú bežné choroby, ktoré nás zastihnú v tej najnevhodnejšej situácii. Pretože na chorobu asi nikdy nie je ten „pravý“ čas. Ktoré domáce recepty ste už vyskúšali?

Suchý kašeľ nie je nič príjemné, okrem toho, že často bolí, unavuje organizmus viac, ako samotná choroba. Ak ho prechodíte, môže to znamenať, že sa vráti a vo väčšej sile.

Spásu môžete nájsť v lekárňach, no existujú aj domáce recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Jedným z nich je aj tento recept, ktorý sľubuje úľavu od kašľa a nachladnutia. Vyskúšate ho?

Tiež vždy siahnete po mede? 

Med nepochybne patrí medzi liečivé potraviny, po ktorých aj pri sebemenšom náznaku choroby siahneme a zaradíme do liečivých kúr. Či už do medu, alebo spolu s citrónom, neustále sa presviedčame o jeho sile a nepochybujeme o jeho účinkoch.

Na prípravu tohto obkladu postačí med, olivový olej, gáza a obrúsok. Na zmiešanie si ešte pripravte trošku múky. Med spolu s múkou zmiešajte, konzistenciou by mala byť podobná mastičke, ktorú budete potom nanášať na hrudník.

Do zmesi pridajte trošku olivového oleja a naneste na vreckovku alebo priamo na hruď. Pokojne nechajte pôsobiť celú noc. Už po jednom nanesení by ste mali cítiť úľavu!

Prečo práve tento recept?

Svetová zdravotnícka organizácia a American Academy of Pediatrics odporúčajú zmierniť príznaky suchého kašľa práve medom. Je teda jedno, či ste chorí vy alebo vaše deti, v oboch prípadoch by to mohlo fungovať priam zázračne.

„Dospelí si ale vyžadujú vyššie dávky a vyššiu frekvenciu. Uprednostnila by som použitie medu v citrónových nápojoch, miesto jedenia medu po lyžiciach,“ hovorí profesorka Anne Chang, medzi jej špecializácie patria respiračné ochorenia, najmä u detí.

Čím to je, že med upokojuje a zmierňuje kašeľ?

Tak na túto otázku je veľmi ťažké odpovedať, isté je, že to tak je. Autori jednej zo stúdií, ktoré skúmali vplyv medu na naše zdravie tvrdia, že med obsahuje viac ako 180 prírodných látok, ktoré pomáhajú a med svojimi atimikrobiálnymi a antioxidačnýmu vlastnosťami vysvetľujú, prečo je med takým vzácnym zázrakom na liečbu rôznych neduhov.

„Med v hrdle spustí mechanizmus prehĺtania, jeho sladkosť pravdepodobne zmení citlivosť senzorických vlákien,“ dodala profesorka Chang.

Dôjde k spojenie týchto senzorických nervov, najmä lokálnych s tými, ktoré sa nachádzajú v centrálnom nervovom systéme a tak sa kašeľ zmierňuje, reguluje sa.

S medom pri deťoch opatrne

Ak ste rodičia, zrejme ste počuli o botulizme – nepríjemnom ochorení, ktoré deti postihuje veľmi výnimočne, no prevencia je lepšia ako bezsenné noci strávené pri chorom dieťati. Imunitný systém ešte nie je v tomto veku dostatočne vyvinutý, takže by prípadné spóry nemuseli prijať najlepšie a bojovať proti nim efektívne.

Na pamäti by sme mali mať jedno – kašeľ je jedným z príznakov, nikdy to nie je choroba ako taká. Čiže aj užívanie medu v rôznych podobách nie je liečenie samotného ochorenia, skôr symptómov, ktoré ju sprevádzajú. Med má tú moc, že skrátiť priebeh infekcie, neznamená to ale, že ju aj zároveň lieči.

Čo takto vyskúšať viac domácich receptov pre suchý kašeľ?

Čítajte tiež: Pravda o babských receptoch: Skutočne zaberajú tak, ako sa o nich hovorí?

2016-03-21 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healtyfoodstar.com, abc.net.au

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia